BUGÜNE kadar hükümetin Suriye sınırı boyunca uzanan terör koridorunu yıkmak ve ülkemize yönelen terör saldırılarını bertaraf etmek için aldığı harekat kararlarının hepsine itiraz eden CHP işi bir adım daha ileri götürdü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Suriye rejimi lideri Beşşar Esed’e bir mektup yazarak hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmemesi yönünde telkinde bulunduğu hem iktidara geldikleri takdirde yerine getirmeyi taahhüt ettiği akla zarar sözler verdiği gün yüzüne çıktı. Söz konusu mektup CHP’den Hasan Akgöl ve Mehmet Güzelmansur’un Baas Partisi aracılığı ile Esed’e ulaştırılırken Suriye dışişleri tarafından basına sızdırıldı.

‘ASKERLERİMİZİ GERİ ÇEKECEĞİZ’

Kılıçdaroğlu’nun Esed’e yazdığı mektupta “Erdoğan’la yapacağınız bir görüşme seçimi etkileyebilir. Bizim iktidarımızda Suriye’nin tazminat dâhil tüm talepleri karşılanacak. Tüm askerlerimizi de çekeceğiz, ama siz Erdoğan’la görüşmeyin ” çağrısında bulunduğu ortaya çıktı. Mektupta sınır öte tarafından Türkiye’ye füze ve roket atarlarla saldıran terör örgütü PKK/YPG varlığından ve ülkemizin güvenlik sorunlarından hiç bahsedilmezken bölgedeki tüm askerlerin geri çekileceği yönünde söz verilmesi ibretlik bir fotoğrafı ortaya koydu. Onca şehit kanı dökülerek terörden temizlenerek inşa edilen güvenli bölgeyi terör koridoruna dönüştürecek adımı atmaktan geri durmayacaklarının vaadini veren Kılıçdaroğlu’nun temsil ettiği muhalefet zihniyeti daha önce defalarca Kahraman Mehmetçik’in sınır ötesi operasyonlarına izin veren tezkerenin meclisten çıkmasını ‘hayır’ oyu vererek engellemişti.

TAZMİNAT SÖZÜ VERDİLER

CHP’nin mektubunda ayrıca Türkiye’nin 40 yıldır kanayan yarası bölgedeki terör örgütünün varlığını görmezden gelerek sırf hükümet aleyhinde adım attırmak istediği Esed’e tazminat jesti yapma sözü de verdi. Mektupta “Erdoğan’ın günleri sayılı. Herhangi bir görüşme seçimin geleceğini etkileyebilir. Bizim iktidarımızda Suriye yönetiminin tazminat dâhil bütün talepleri karşılanacak. İdlib dâhil Suriye topraklarındaki tüm askerleri çekme sözü veriyoruz” denilmesi dikkati çekti.

‘GÖRÜŞMEYİ KABUL ETME’ BASKISI

Diğer yandan Kılıçdaroğlu’nun başını çektiği altılı masadaki diğer muhalefet partilerinin de Beşar Esad’a yönelik ‘Erdoğan’la sakın görüşme’ baskısı yaptıkları da öğrenildi. Bölgedeki kaynaklara göre, son 5 ayda muhalefet partilerden 7 ayrı Esed’le görüşme talebi geldi. Görüşme talebinde bulunan siyasi partiler arasında Demokrat Parti, CHP, Zafer Partisi, Vatan Partisi, İP ve Saadet Partisi yer alırken bunlardan bazılarının ısrarla ikinci kez randevu talebini iletenler de oldu.

Editör: TE Bilisim