Murat Şen(38) ve Mzıa Şen(36) çifti 2006 yılında Gürcistan makamlarında, 2010 yılında da Batum Türk Konsolosluğunda resmi nikah kıyarak evlendi. 2010 yılından beri eşine Türkiye Cumhuriyeti(TC) vatandaşlığı alamadığını ve bu uğurda 600 bin TL’ye yakın para harcadığını iddia eden Murat Şen, 8, 15 ve 17 yaşlarındaki çocuklarına ise Türk kimliği çıkartabildi. Eşinin TC vatandaşı olmaması ve pasaportunun da süresinin dolması nedeniyle 2018 yılından bu yana zor günler geçirdiklerinin altını çizen Şen, yetkililere seslendi.

EŞİ KİMLİĞİ OLMADIĞI İÇİN DIŞARI BİLE ÇIKAMIYOR

3 çocuğunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen eşine kimlik çıkartamadığını ifade eden Murat Şen, son günlerde eşinin ve çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu, 17 ve 15 yaşındaki çocuklarının okulu bıraktığını ve annelerinin Gürcistan’a götürülüp, hapse atılmasından dolayı korku duyduklarını ifade etti. Eşinin dışarı çıkamadığı için çocukların işleriyle kendisinin ilgilendiğini, bu yüzden sabit bir işte çalışamayıp, serbest kaynakçılık yaparak geçimlerini zar zor sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Şen, eşi Mzıa Şen’e kimlik çıkması durumunda aile birliklerinin bozulmayacağını ve kendisinin sürekli bir işte çalışarak daha rahat geçinebileceklerini belirtti.

'ÇEVİRME OLACAK ALACAK GÖTÜRECEKLER DİYE KORKUYORUZ'

Pasaportunun süresi dolması ve kimliği olmadığı için eşinin büyük bir sıkıntı çektiğini anlatan Murat Şen, “Biz 17 senedir evliyiz. Bu yıla kadar eşimin TC vatandaşı olmaması nedeniyle Gürcistan’a git-gel yaparak 500-600 bin TL’yi bulan harcamalar yaptık. 17 sene içinde eşime Türk vatandaşlığı alamadım. Bütün belge ve makbuzları her şeyi kanunen yaptık. Ama bir türlü işin içerisinden çıkamadık. Hastaneye götürüyorum, vezneye gönderiyorlar. Eşimin kimliği olmadığından zorluk çekiyoruz, Genel Sağlık Sigortasından (GSS) da yararlanamıyor. Eşim, bu kimlik sebebinden dolayı sokakta rahatça yürüyemiyor. Şu an Gürcistan’a da gitsek oradan 20 yıl boyunca çıkamayacağız. Çünkü 1 sene cezaya 5 yıl ekliyor Gürcistan. Türkiye de iznimiz bittiği için bir para cezası kesecek. Şu an onu ödeyebilecek gücüm yok. 3 çocuğum var ve eşimin pasaport süresi bitti. Vizesi de yoktu ve 4 sene olacak. Eşim şu anda sokakta rahat bir şekilde yürüyemiyor. Çevirme olacak, alacak götürecekler diye korkuyoruz. Bazen markete dahi çekinerek gidiyor. Çocuklarım bu durumdan çok etkilendi. Kızımın psikolojisi hiç iyi değil. Hiçbir şey hatırlayamayabiliyor ve unutuyor. Küçük kızım da aynı şekilde korku içerisinde. 17 yaşındaki oğlum da çok endişeli ve elimizden hiçbir şey gelmiyor. Devlet büyüklerimizden sorunumuza bir çare bulmalarını istiyoruz” dedi.

'HİÇBİR YERDE EŞİM GÖRÜNMÜYOR'

Resmi makamlardan da sorunu çözemediğini dile getiren Murat Şen, “Kaymakamlığa gidiyorum, eşimi sistemde göremiyorlar. Belediyede sosyal hizmetlere gidiyorum, eşim yine görünmüyor. Hiçbir yerde eşim görünmüyor. Sadece kağıt üzerinde yazıyor. Gittiğimde eşimin hayatta olup olmadığını soruyorlar. Çocuklara kimin baktığını soruyorlar. Bu gibi durumlar ile sürekli karşılaşıyorum. Eşime bir türlü vatandaşlık alamıyoruz. Yıllardır biz bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Gürcistan’dan buraya geldiğimizden beridir bu sıkıntı devam ediyor. Yetkililerden bu sorunu çözmesini ve eşime kimlik verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

'ÇOK ZORLUK ÇEKİYORUM VE DEVLETİMİZDEN YARDIM İSTİYORUM'

Sadece kimlik istediğini söyleyen Mzıa Şen ise “Pasaportumun süresi doldu. Korkularım var. Çocuklar ‘annem gidecek tek başımıza kalacağız’ diye korku altındalar. Dışarıya çıkamıyorum. Hastaneye gidemiyorum. Şu anda hastayım ve hastaneye gidemiyorum. Çok zorluk çekiyorum ve devletimizden yardım istiyorum. Sesimizi kimseye duyuramadık. Lütfen bizi görün. Sadece çocuklarımla rahatlamak istiyorum. Her belgem var. Evlilik cüzdanım var. Kaçak olarak hiçbir şeyim yok. Tüm resmi belgelere sahibim. Yemedik içmedik bunları alabilmek için binlerce lira para harcadık. Cezaları ödedim ama yine de işin içinden çıkamadık. Artık ne yapacağımı bilmiyorum ve sadece devlet büyüklerimden yardım istiyorum. Dışarıda korkarak geziyorum. Markete giderken dahi arkama bakıyorum polis veya jandarma var mı diye. Beni alıp götürürler, çocuklar tek başlarına kalır diye çok korkuyorum. Beni tutuklayıp Gürcistan’a teslim etseler bir daha buraya dönmem yıllarımı alır. Biz araştırdığımız kadarıyla 20 seneye yakın bir sürede ülkemden çıkış sağlayamam. Çocuklar burada okula gidiyorlar. Psikolojimiz komple darmadağın olur. Beni Gürcistan’a götürseler ailemizden tamamen ayrı kalırız. Ben sadece vatandaşlık istiyorum. Başka hiçbir şey talep etmiyorum. 3 tane çocuğum var ve yaşamımı devam ettirebilmem için sadece TC kimliği istiyorum” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA

Editör: TE Bilisim