Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada Karadeniz'de 58 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz rezervinin keşfedildiğini duyurdu.

58 MİLYAR METREKÜPLÜK YENİ KEŞİF

Başkan Erdoğan, "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti." ifadelerini kullandı.

"PİYASA DEĞERİ 1 TRİLYON DOLAR"

Alanında yetkin bir rezerv değerlendirme şirketinin tarafından Karadeniz'de daha önce keşfedilen rezervin yeniden değerleme yapıldığına dikkat çeken Başkan Erdoğan, "540 milyar metreküplük rezervimiz 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece Karadeniz'deki gaz rezervimiz Çaycuma-1'de yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı. Yeni keşfimiz ve mevcut rezervin son değerlemesiyle birlikte Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır." şeklinde konuştu.

DOĞAL GAZ KEŞFİNİ UTANÇ OLARAK GÖRDÜ

Erdoğan'ın açıkladığı yeni müjdeyi hazmedemeyen bazı isimler ise Türkiye'nin enerji alanındaki atılımını gölgelemeye çalıştı.

Doğal gaz keşfini 'utanç' olarak nitelendiren gazeteci Zafer Arapkirli, " Cumhurbaşkanı 'müjde' iddiasıyla bazı açıklamalar yaptı. 58 milyar m3 gaz bulunduğunu iddia etti. Bakanlar coşkuyla alkışladı. Basın mensupları niye alkışlamıyor ya? Yanlış bir iş mi yaptık?” diye ekledi. Arka sıralardan “basın” alkışı da geldi. Yazık. Utanç verici!" dedi.


"LEVENT GÜLTEKİN HAZMEDEMEDİ"

Gazeteci Levent Gültekin de yeni keşfi hazmedemeyenler arasında yerini aldı. Gültekin, "Yeraltı kaynağı bulmak elbette iyidir, fakat ülkeler gazla çalışsaydı yani yaşanabilir bir hale gelseydi Suudi Arabistan, Irak, İran, Venezuela gibi en yüksek rezerve sahip ülkelerde çalışırdı. Yani gaza değil demokrasiye, hukuka ihtiyacımız var. açıklamasında bulundu." ifadelerini kullandı.

BİR HAZIMSIZLIK DA CAN DÜNDAR'DAN

Firari Can Dündar ise yeni keşfi hedef alarak 'ilginç' nitelemesinde bulundu. Dündar gaz keşfinin yer aldığı haberi alıntılayıp, "İlginçtir: Ne zaman sıkışsa gaz çıkıyor." şeklinde skandal ifadeler kullandı.

EMİN ÇAPA DA KÜÇÜMSEDİ

Gazeteci Emin Çapa ise, "Bulunan her doğal gaz elbette iyi haberdir. Ancak her olaya akıl penceresinden bakmak gerekir. Bulunan gaz rezervi: 58.0 milyar m3 2021 gaz tüketimi: 59.6 milyar m3 Bu çağda gazla çağ atlayamayız. Japonya'nın, Kore'nin yeraltı kaynağı neredeyse sıfır." ifadelerini kullanırken milli keşfi küçümsedi.

Editör: TE Bilisim