Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Venezuela'da " Türkiye-Venezuela Ticaret Heyeti ve B2B Görüşmeleri"nin açılışına katıldı.

Venezuela ile diplomatik ilişkilerin 73'üncü yıl dönümü

Bakan Muş, açılış oturumundaki konuşmasında, Venezuela ile diplomatik ilişkilerin tesisinin 73'üncü yıl dönümünü kutladıklarını hatırlattı.

Muş, Türkiye'nin demokratik kurumlarını hedef alan hain darbe girişimi sonrası Venezuela'nın duruşuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

15 Temmuz 2016 gecesi, ilişkilerimizde bir dönüm noktası teşkil etmiştir. Venezuela hükümeti ve halkı, Türkiye'nin anayasal ve meşru hükümetini desteklemiş, gerçek bir dostluk örneği göstermiştir.

"İkili ilişkilerimizin geldiği nokta oldukça mutluluk vericidir"

İki ülke arasında 6 önemli anlaşmanın imzalandığını belirten Muş, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanlarımızın liderliğinde karşılıklı birçok resmi ziyaret gerçekleştirilmiş, bu çabalarımız neticesinde iki ülke ilişkileri farklı bir boyuta taşınmıştır. Geçen nisanda Türkiye Venezuela Ortak İşbirliği Komisyonu 3. Toplantısı gerçekleştirildi. Ticaretten turizme, tarımdan sağlığa birçok alanda iş birlikleri tesis edildi. Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun haziran ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette karşılıklı ilişkilerimiz en ileri düzeyde ele alınmıştır. İkili ilişkilerimizin geldiği nokta oldukça mutluluk vericidir."

"Venezuela'ya uygulanan tek taraflı yaptırımları reddediyoruz"

Venezuela'ya uygulanan tek taraflı yaptırımların haksız olduğunu dile getiren Muş, 

"Bunu reddediyoruz, bu yaptırımların dost ve kardeş Venezuela halkını son derece olumsuz etkilediğini düşünüyoruz. Bu, ayrıca 3. ülkelere ve serbest ticarete zarar vermektedir. Ülkemiz bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Venezuela'nın yanında olacaktır."
 değerlendirmesinde bulundu.


"Ticaretimiz 1,1 milyar dolara ulaştı"

Muş, Venezuela ile son dönemde geliştirilen güçlü bağların ticaret verilerine de yansıdığını kaydederek şöyle devam etti:

Ticaret verilerini görmekten mutluluk duyuyoruz, 2019'da 152 milyon dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz geçen yıl yaklaşık 1,1 milyar dolara ulaştı.

İkili ticaret hacmi geliştirilecek

2022'de 500'ün üzerinde firmanın Venezuela ile ticari ilişki kurduğuna dikkati çeken Muş, şunları kaydetti:

"Venezuela'nın en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ülkemiz 2021'de ikinci sıraya yükselmiş durumdadır. Tek taraflı yaptırımların yol açtığı zorluklar, salgın ve küresel sorunlara rağmen bunu başarıyoruz. İkili ticaret hacmimizi, Sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) belirlediği hedef doğrultusunda kısa vadede 3, orta vadede 5 milyar dolar seviyesine çıkartmak istiyoruz. Bu çerçevede, ticari ilişkilerimizi tarımdan turizme, enerjiden lojistiğe kadar ekonominin her alanında çeşitlendirmeye önem veriyoruz. Türk Hava Yolları (THY) haftanın her günü İstanbul-Karakas yolcu hizmeti veriyor, aynı zamanda Venezuela yönüne de hava kargo taşımacılığı hizmetlerine başlamış bulunuyor."

Editör: TE Bilisim