Türkiye ile İsveç arasında yükselen tansiyon sonrasında, Türkiye-Finlandiya ve İsveç arasındaki Daimi Üçlü Mekanizma toplantısı iptal edildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre iptal kararı Ankara’nın talebiyle alındı.

İsveç’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan gösteri ve Türk Büyükelçiliği yakınlarında Kur’an-ı Kerim yakılmasına Türkiye'den sert tepki geldi.

Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlar, İsveç'teki alçak saldırıyı protesto etti.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik talebi üzerine kurulan üçlü mekanizma toplantısı iptal edildi. Daimi Üçlü Mekanizma’nın üçüncü toplantısının Şubat ayı içinde Brüksel’de yapılması planlanıyordu. Mekanizma, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya giriş talebi sonrasında imzalanan Madrid Mutabakatı ile kuruldu. Taraflar son olarak 2022 yılının Kasım ayı sonunda Stokholm’de bir araya gelmişti.

"İŞLEVSEL BİR DİYALOĞUMUZ OLMAZSA İSVEÇ'İN NATO'YA KATILMASI ZORLAŞACAK"

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO'ya üyelik sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İsveç Başbakanı, ülkesinin NATO üyeliği konusunda işleyen bir diyaloğa geri dönmek istediklerini belirterek, "Ulusal güvenlik için İsveç ve Finlandiya'nın hızlıca NATO'ya katılmasından daha önemli bir şey yok. İşlevsel bir diyaloğumuz olmazsa İsveç'in NATO'ya katılması zorlaşacak, bunun da İsveç güvenliği için sonuçları olacak" dedi. 

Editör: TE Bilisim