6225 nitelik kodu ne anlama geliyor? 6225 nitelik kodu ÖSYM açılımı nedir? soruları tercih yapacak adaylar tarafından sıklıkla araştırılıyor. Tercih kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte bazı soruları merak konusu oldu. Özellikle Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonları için özel nitelik kodları bulunur. Bu nedenle adaylar o alanı tercih etmeden önce nitelik kodlarını araştırır. Bu kodlardan bir tanesi de 6225 nitelik kodu oldu. Peki, 6225 nitelik kodu ne anlama geliyor? 6225 nitelik kodu ÖSYM açılımı nedir?

6225 nitelik kodu ne anlama geliyor? 6225 nitelik kodu ÖSYM açılımı nedir?

KPSS’ye dayalı olarak ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmelerde Tercih Kılavuzlarının dikkatlice okunması çok önemlidir. Kılavuzlarda tercih edilecek kadro/pozisyonlar için aranan nitelikler kod olarak belirlenmekte, bu kodların ne anlama geldiği ifade edilmekte, bu niteliklerle ilgili varsa özel durumlar ifade edilmektedir. Yanlış bir tercihte bulunmak hem adayın kendisini hem de başka adayları mağdur etmektedir. Başvuru şartlarından birini dahi olsa taşımayan adaylar yerleştirilseler bile atanamamakta, sonraki merkezi yerleştirmeler için KPSS puanını kullanamamaktadır.

Tercih Kılavuzunda “BAŞVURMA GENEL ŞARTLARI VE DİĞER HUSUSLAR” başlığı altında memur veya sözleşmeli personel olarak atanabilmek için ilgili mevzuatta aranan genel şartlar belirtilmekte, “BAŞVURMA ÖZEL ŞARTLARI” başlığı altında genel şartları taşıyan adayların kılavuzdaki kadro ve pozisyonların karşısında yer alan başvuru şartları bölümünde aranan şartların taşıması gerektiği vurgulanmaktadır. Son olarak “DİĞER HUSUSLAR” başlığı altında kılavuzda yer alan bazı kadro ve pozisyonlar için özel açıklamalara yer verilmektedir.

Nitelik kod kılavuzunda 6225 kodunun karşılığı, “M.E.B.’Dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak” olarak belirlenmiştir.

6225 nitelik kodu uzun yıllar boyunca bilgisayar bölümü mezunlarının büyük tepkisini almış ve bilgisayar bölümlerinden mezun olanların bu düzenleme yüzünden iş olanaklarının kısıtlandığı iddia edilmiştir. Uzun zaman sonunda bilgisayar sertifikası şartını içeren 6225 özel şart konusunda değişikliğe gidildi.

Editör: TE Bilisim