Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5. Toplantısı, Antalya’nın Alanya ilçesinde bir otelde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov eş başkanlığında yapıldı. İki ülke bakanları 2017-2018 Yılları İstişareler Eylem Planı’nı da imzaladı.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından, düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Lavrov’u Türkiye’de, Antalya ve kendi şehri Alanya’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantının amacının, iki ülke liderleri arasında gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın hazırlığını yapmak olduğunu belirten Çavuşoğlu, 2017 yılının ilk çeyreğinde söz konusu toplantıyı Rusya’da gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirdi.

Gelecek hafta Başbakan Binali Yıldırım’ın Moskova’yı ziyaret ederek Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini anımsatan Çavuşoğlu, “Amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri eskisinden daha öteye götürmek, daha derinleştirmek ve her alanda iş birliğimizi güçlendirmek. Biz artık, ‘Uçak düşürme hadisesinden önceki dönem, sonraki dönem’, bunları konuşmak istemiyoruz.” dedi.

“Tüm Suriye’de ateşkes sağlanması lazım”

Güvenlikle ilgili istişarelerin sürdürülmesi gerektiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, terörle mücadele ve güvenlik alanındaki çabaların iki ülke arasındaki iş birliğinin en önemli unsurlarından biri olduğunu kaydetti.

DEAŞ, PKK gibi terör örgütlerinin herkes için tehdit olduğunu, bu konuda Rusya ile görüşmelerin ve iş birliğinin iyi düzeyde bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Bölgesel konuları da bugün değerlendirdik. Gerçekten Türkiye ve Rusya birlikte hareket ederse birçok sorunu çözebiliriz. Kıbrıs’taki son gelişmeler konusunda bilgi verdim. Burada Rusya’nın desteği önemli. Rusya’nın Karabağ problemi ya da Azerbaycan, Ermenistan arasındaki sorunları çözmek için gayretleri var, takdir ediyoruz, destekliyoruz. Türkiye olarak da üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Dolayısıyla Karadeniz, Akdeniz, Suriye, Irak, bu konulardaki iş birliğimiz sadece iki ülkenin menfaatine değil, bölgenin istikrarı için, güvenliği için, barışı için, birliği için çok önemli. Bu anlayışla bir taraftan Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin’le sık sık telefonla görüşmeleri oluyor. Bir taraftan da uzmanlarımız, askerlerimiz, diplomatlarımız sürekli bir araya geliyorlar. Biz de dostum Sergey ile her platformda bir araya geliyoruz. Var olan sorunların çözümü için aktif çaba sarf ediyoruz.

Suriye’deki durum ortada. Halep… Maalesef siviller ölüyor, gözyaşı var. Ama tüm Suriye’de ateşkes sağlanması lazım. İnsani yardımların ulaştırılması lazım. En iyi çözüm siyasi çözümdür. Siyasi çözüm konusunda da Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliği konusunda Rusya ile ortak anlayışımız var. Bu çabalarımızın kısa sürede çözüme ereceğine inanıyoruz ve bu çabalarımız başta Halep olmak üzere inşallah tüm Suriye’de istikrara, barışa yol açacağına inanıyoruz. Bugün bu irademizi bir kez daha ortaya koyduk.”

“Engellerin tamamen kaldırılması lazım”

Çavuşoğlu, iki ülke arasında ticaret konusunda hedeflere ulaşabilmek için ticarette ve yatırımda çeşitliliğinin artırılması gerektiğini dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, “Daha da önemlisi engellerin tamamen kaldırılması lazım. Yani Türkiye ile Rusya arasında sermayenin önünde bir engel olmaması lazım. Aynı şekilde hizmetlerin önündeki engellerin kalkması lazım, kişilerin önündeki engellerin kalkması lazım ve malların, yani ticarete konu ürünlerin önündeki engellerin tamamen kalkması lazım. Bu konuda iradelerimiz var.” diye konuştu.

“Yarın başka bir terör örgütü ortaya çıkar”

Konuyla ilgili bir soru üzerine Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı’ndaki amacının son derece net olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin bölgeyi DEAŞ terör örgütünden temizlemek istediğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, “Esasen Irak ve Suriye’nin DEAŞ’tan tamamen temizlenmesi gerekiyor, El-Nusra’nın tamamen temizlenmesi gerekiyor. Terör örgütlerinin hepsiyle mücadele etmek gerekiyor. Siyasi bir çözüm olmazsa Suriye’nin milli birliği, toprak bütünlüğü sağlanmazsa bugün DEAŞ’ı temizlersiniz yarın başka bir terör örgütü ortaya çıkar. Bataklığı kurutmanız lazım, bunun da en iyi yöntemi siyasi çözüm.” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın, Esed konusunda zaman zaman farklı düşünmesinin normal olduğunu fakat siyasi çözüm konusunda iki ülkenin hemfikir olduğunu vurguladı.

Rusya’nın Suriye’deki muhaliflerle yaptığı görüşmenin sorulması üzerine Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’de kalıcı bir çözüm için Rusya’nın yapıcı rolünü hiçbir zaman inkar etmediğini, bu çerçevede Rusya’nın muhalefetle de görüşmesinde yarar olduğunu düşündüklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yani ilişkilerimizde o soğuk günlerin yaşandığı dönemde bile bunu çok güçlü bir şekilde söyledik. Rusya’nın Suriye’de muhalefetle de görüşmesi son derece doğaldır. Ne diyoruz, milli birlik, toprak bütünlüğünün yanında, ülkenin birliğini sağlanması gerekiyor. Bu nasıl olur? Kimsenin dışlanmaması, kapsayıcı olmak gerekiyor. O sebeple bu görüşmeler doğaldır. Irak’tan Amerika çekilince maalesef o kapsayıcı yönetim işbaşına gelmedi, şimdi Irak bunun bedelini ödüyor ve yüzbinlerce ordu ya da değişik güçler 5-10 bin ya da 5-6 bin DEAŞ terör örgütünü yenmek için ne kadar çaba harcıyor.” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim