Diriliş Postası Muhabiri Yunus Kök/İstanbul

Geçtiğimiz yılın son günlerinde Çin’in Vuhan şehrinden ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılarak neredeyse yaşamı felç eden yeni tip koronavirüsün ileride doğurabileceği sonuçlar üzerine raporlar yazılmaya devam ediyor. Polis Akademisi Başkanlığı’nca hazırlanan “Kovid-19 Salgını ve Sonrası Psikolojik ve Sosyolojik Değerlendirmeler” başlıklı rapor, ülkemizde önümüzdeki süreçte yaşanması muhtemel dönüşümler konusunda okurlarına ışık tuttu.

TARIM TEŞVİKLERİ ÖNEMLİ

Salgın sürecinde tarımsal üretimin önemi net olarak anlaşıldı. Üretmeden tüketen toplumların benzer durumlarda karşılaşabileceği sıkıntılar tahmin edilebilir oldu. Polis Akademisi Başkanlığı’nca hazırlanan raporda, tarımsal faaliyetlerde yaşanabilecek gelişmelere de değinildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), Kovid-19 salgınının süresi uzadıkça gıda tedarikinde sorunlar yaşanabileceğine ilişkin uyarılarının bulunduğu da hatırlatılan raporda, devletin tarımsal faaliyetlere ilişkin yatırımları ve tarımsal teşvikleri yeniden planlaması durumunda uzun vadede bir avantaj sağlanabileceği ve böylece kentsel alandan kırsal alana tersine göç olmasa bile kırdan kente göçün yavaşlatılabileceği kaydedildi.

YATAY MİMARİ DETAYI

İlgili raporun bir kısmında da yatay mimarinin bir tercihten ziyade zorunluluk haline gelmesinin olası olduğuna değinildi. Raporda, bu dönüşümün, üst sınıflar arasında yaygınlaşarak zaman içerisinde orta sınıfa doğru inmesinin beklenebileceği bildirildi. Salgının kent planlamalarına olduğu kadar konut mimarisine de belli ölçüde etkilerinin olacağı belirtilen raporda, çalışma, interaktif uzaktan eğitim ve sportif aktiviteler için uygun tasarlanan konutların yine üst sınıflardan başlayarak, belirli bir hızda yaygınlaşabileceği öngörüsünde bulunuldu. Raporda, ayrıca salgının teknolojik gelişmeyi hızlandırmasının, ilk etapta olumlu bir gelişme olarak görülebileceği ancak uzun vadede kişisel verilerin güvenliğiyle ilgili ciddi bir tehlikeye yol açabileceğine ilişkin kaygı yaratmaya ve eleştirilmeye başlandığı belirtildi.

Editör: TE Bilisim