Faranjit halk arasında sıklıkla görülen bir hastalıktır. Boğaz ağrısı, ateş ve halsizlik ile seyreden hastalığın doğal faranjit tedavisi yöntemleri bulunmaktadır. Doğal yollar ile rahatlama sağlanması ve boğaz ağrının geçirilmesi mümkün olmaktadır.

Faranjit Nedir?

Faranjit genel olarak kış mevsiminde görülen ve kişilerde halsizlik, ateş, boğaz ağrısı ve benzeri belirtiler gösteren bir rahatsızlıktır. Boğaz ve yutak bölgesinde tahriş yaşanması sonucunda oluşan hastalık, akut ve kronik faranjit olarak ikiye ayrılmaktadır.

Akut Faranjit: boğazda yanma hissi meydana getirmektedir. Ağrı, ateş gibi belirtileri olan faranjit, öksürük, gıcık, boğazda takılma gibi şikayetler oluşturmaktadır. Boğazda ve boğaz çevresinde kızarıklık oluşmasına neden olan hastalık, ateş oluşturmaktadır. Birkaç gün yemek yeme konusunda isteksizlik ve mide bulantısı gibi belirtiler oluşturmaktadır. Kronik faranjit: genellikle boğaz bölgesinde tahriş oluşması sonrasında görülmektedir. Hastanın yaşam tarzını önemli ölçüde etkilemekte olan bu durum, yaşam kalitesinin düşmesine neden olutken, reflü, burun hastalıkları ve benzeri hastalıkların oluşmasına da neden olmaktadır.

Faranjit Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Faranjit oluşum nedenleri boğazın kullanım düzeyi ile doğrudan orantılı olmaktadır. Yüksek sesle çalışan meslekler ve gün boyunca seslerini çok kullanan mesleklerde faranjit oluşumları görülmektedir. Öğretmenlik mesleğinde sıklıkla rastlanılan bir rahatsızlık olan faranjit, sürekli konuşmayı gerektiren farklı mesleklerde de sıklıkla görülebilmektedir. Yeterli sıvı alınmaması ve boğazın kuru kalmasından kaynaklı olarak faranjit gelişimi görülebilmektedir. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk besinlerin tüketimi de faranjit oluşumunu tetiklemektedir. Acı baharatların tüketilmesi, sigara kullanımı saman nezlesi, reflü kaynaklı mideden asit gelmesi, alerjiler ve sinüzit oluşumu gibi nedenler faranjit oluşmasına neden olmaktadır. Doğal faranjit tedavisi yöntemleri ile faranjit kaynaklı ağrıların azaltılması ve boğaz tahrişinin giderilmesi mümkündür. Tahrişin giderilmesi için ilaç kullanımı mümkün olurken alternatif tıp hastalığın iyi yönde seyretmesini sağlayan kürlere sahiptir.

Faranjit Tedavisinde Alternatif Tıp

Faranjit tedavisi için doğal yöntemler bitkilerin uygun karıştırılması ve kullanımı olarak yer almaktadır.

Nane: Faranjite en iyi gelen besinlerden biri olan nane, suda kaynatılıp suyu içilerek veya çiğnenerek tüketilebilmektedir. Zerdeçal: Boğaz ve solunum yolu enfeksiyonlarında etkili olan zerdeçal, göğüs ağrılarının giderilmesini ve boğaz ile solunum yolunun mikroplardan arınmasını sağlamaktadır. Yarım bardak süt içinde bir çay kaşığı zerdeçal kaynatılmalıdır. Ardından soğumaya bırakılan karışıma bal eklenerek tüketimi mümkündür. Limon: C vitamini yönünden oldukça zengin olan limon, faranjit için etkilidir. Limon suyu ile düzenli gargara yapılması, faranjit oluştura boğaz enfeksiyonunun temizlenmesini sağlamakta ve tahrişin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Bal: Yukarıda belirtilen tarifler içinde de yer alan bal, antibiyotik özelliğine sahiptir. Mikrop kırıcı doğal yapısı ile boğazdaki mikropların kırılmasını sağlamanın yanı sıra boğazın yumuşatılmasını da sağlamaktadır. Fesleğen: Magnezyum içermesi sayesinde kan akışını hızlandıran ve antioksidan özelliği bulunan bitki, üst solunum yollarının açılmasında etkilidir. Suda bir tutam kaynatılarak içilebilen fesleğen yaprağı, çiğnenerek de tüketilebilmektedir. Sarımsak: Doğal antibiyotik olan ürün, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır. Çiğnenerek veya suyu kaynatılarak tüketilebilir.

Faranjit Hastalığını Önleme Yöntemleri

Faranjiti önlemek için uygun ses tonu kullanılması ve ses tellerinin tahrip edilmemesi gerekmektedir. Ateş, halsizlik, burun akıntısı, yutkunma güçlüğü ve boğazda takılma gibi belirtileri bulunan faranjit, ilk başlarda öksürük, hafif boğaz ağrısı ve yutkunma esnasında ağrı olarak meydana gelebilmektedir. Doğal yöntemler ile bu sürecin daha az ağrı ile geçirilmesi sağlanabilmektedir. Sık sık su tüketimi ve nefes egzersizleri ile faranjit tedavisi mümkündür.

Editör: TE Bilisim