Rahmet, mağfiret ve cehhennemden âzâd ayı olduğu Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından müjdelenen mübârek Ramazan-ı Şerif ayının son gecesini namaz ve dualarla ihyâ etmek için Müslümanlar, Ramazanda kılınacak namaz, teravih namazının faziletleri, Arefe gecesinde kılınacak namaz ve yapılacak ibadetler konularında yoğun araştırmalr yapmakta. Arefe günü (yarın) tutulacak son orucun öncesinde bu gece kılınacak olan son teravih ve Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz’in tavsiye ettiği nafile nafile namazlar hakkında bilgilere yazımızda yer vereceğiz. Peki, Ramazan’ın 30. (Arefe) gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 30. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti hakkında detaylı bilgiler haber içeriğinde.

Ramazan’ın 30. (Arefe) gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 30. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti

Ramazan-ı Şerif’in son gecesi olan bu gece aynı zamanda Arefe gecesidir. Yarın akşam nasipse Bayram gecesi idrâk ve ihyâ edilecek. Ramazan ayının 30. gecesi (22 Mayıs Cuma’yı 23 Mayıs Cumartesi’ye bağlayan gece) kılınacak namaz; Rasûlullâh Sallallâhu aleyhi ve Sellem Efendimiz buyurur ki; ‘Bu gecede bir kimse her rekatında 1 Fatiha 10 İhlâs, 10 Felak, 10 Nâs okuyarak iki rekat namaz kılsa, o kimsenin şu üç türlü büyük haceti kabul olunur; 1)Tâ’atleri makbûl olur, 2)Dünyâdan îmân ile gider, 3)Kitâbı sağ tarafından verilir.’

Arefe günü ibadetleri neler? Arefe günü 1000 İhlas ne zaman okunur? Ramazan’ın son günü 1000 İhlas okumanın fazileti nedir?

Güncel

Habere Git

Ramazan-ı şerif’in özellikle son günü olan Arefe günü ve gecesi, Alâhu Teâlâ’nın sayısız kulunu afv ve mağfiretine mazhar kılıdığı, tevbe eden, ihlâs iel ibadet eden ve Rabbinden afvını isteyen müminlerin isteğini geri çevirmediği mübârek bir gündür. Öyle ki Allâhu Zülcelâl, 1 aylık oruç ibadetinin ardından kullarına bahşettiği Barram’ın, her kul için gerçek manada bayram olması için adeta sağanak sağanak rahmet ve möağfiretini yeryüzüne indirdiği, kalplere sonsuz merhametiyle nazar ettiği gündür. Bu gün ve gecesinde gâfil olmadan dua, ibâdet ve zikirlerle geçirmek, bu günün sonsuz rahmet ve bereketinden mahrum kalmamak için gayret içerisinde olmak lazımdır.

Ramazan’ın 30. (Arefe) gecesi kılınacak namazın vakti

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın vakti, gecenin ilerleyen saatlerinde imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır. Bu geceye mahsus nafile bir namaz olduğundan eğer ilerleyen saatte kılmasına kuvvetli bir engel var ve hiç kılamayacaksa, daha erken de kılınabilir. Ancak ilerleyen teheccüd vakitlerinde yani gecenin imsak vaktine en yakın olan zamanlarında kılmak daha faziletlidir.

Namazın kılınış şekli, öğle ve yatsı namazının son sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 2 rekat namaza nasıl niyet edilir?

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilerek başlanır.

Ramazan-ı Şerif’in gecelerine özel olarak tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?

Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat olduğu müjdelenmiştir. Ancak, yapılamadığı zaman da kişi mesul olmaz.

RAMAZAN’IN 30. GECESİ (22/23 Mayıs) KILINAN TERAVİH NAMAZININ FAZİLETİ NEDİR?

Ramazan-ı Şerif ayının 30. gecesinde teravih namazını kılmanın fazileti; Kim bu gecede teravih namazı kılarsa, Allah’ın emriyle arşın altından bir münadi şöyle seslenir: “Gece teravih namazını kılan kullar cehennemden âzâd olmuş kullardır. Korktukları cehennemden kurtulup umdukları ve Allah’ın Cemâline nail olanlardır” Allah (cc) buyurdu ki: “ İzzetim ve Celalim hakkı için bu kullarıma af ile muamele eyledim. Cehennem ateşini vücutlarına harâm eyledim.

Sonra Allâhu Teâlâ’nın emriyle o kullara -ister erkek olsun, ister kadın olsun- cehennem azâbından kurtulmak ve Sırat Köprüsü’nü kolaylıkla geçmek için berâ’et yazılır.

Her kim inanarak 30 gece teravih namazını edâ ederse şeksiz şüphesiz, Alâhu Teâlâ o kula ihsanlarda bulunur. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

***

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR ve TERAVİH NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılmanın hükmü Sünnet-i Mü’ekkededir. Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan-ı Şerif ayında sürekli olarak kıldığı ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir. Sünnet-i Mü’ekkede olan bir amelin özürsüz olarak terk edilmesi tahrîmen mekruhtur.

Teravih namazının vakti; Teravih namazı yatsı ile vitir namazı arasında kılınır. 20 rekat olarak rivayet edilen teravih namazını Peygamber Efendimizin bazı zamanlarda 6-8 rekat olarak da kıldığı nakledilmiştir. 4 rekatta bir selam selam verilerek (ikindi ve yatsının ilk sünneti gibi) kılınan teravih namazının ikişer rekat (öğle ve yatsının son sünneti gibi) olarak da kılınmasında mahzur yoktur. Selam verildiğinde Salât-ı Ümmiye ve diğer Salevât-ı şerifeleri okuyarak kısa süreli bedeni dinlendirmek uygundur.

Her ibadette olduğu gibi teravih namazının da ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Hâlisâne Hakk rızası için yapılmayan amellerin durumuna dair Hadîs-i Şerif: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd namazı) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

Tesbih Namazı nasıl kılınır? Tesbih Namazı ne zaman kılınır, kaç rekat?

Güncel

Habere Git

ORUÇ TUTAMAYAN KİMSE TERAVİH NAMAZI KILAR MI?

Ramazan-ı Şerif ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazının faziletine dair Hadis-i Şerif; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

RAMAZAN-I ŞERİF’TE YAPILAN İBADETLERE İHSAN EDİLECEK MÜKÂFÂT

Mübârek Ramazan-ı Şerif ayında Kur’ân-ı Kerim hatimleri, istiğfar ve Salevat-ı şerifeler, nafile namazlar ve bol bol hayr u hasenat yapılmalı, bu mübârek zaman diliminin manevi bereketi ile kat kat fazla ihsan edilen mükâfâtlardan mahrum kalmamalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz, sadaka, hayr u hasenât ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

Editör: TE Bilisim