TSK, İdlib’de rejimin sivillere yönelik saldırıları ve ilerleyişini engellemek için ÇNR ve fırtına obüsleriyle peş peşe atışlar yapıyor. Katil Esed rejimi uçakları ve İnsansız Hava Araçları (İHA) ise bölgede uçuş yapıyor.

MUHALİFLERLE REJİM ARASINDA SICAK ÇATIŞMA

Rejimin alçak saldırılarının ardından Türkiye, rejim unsurlarının İdlib bölgesinden Soçi Mutabakatı sınırına geri çekilmemesi halinde harekete geçileceği ve rejim unsurlarının görülen her bölgede vurulacağı açıklanmıştı. Bu kapsamda Lazkiye ve Hama bölgesinde rejim unsurları füzelerle ateş altına alındı. Öte yandan muhalif gruplar, katil rejim güçlerinin İdlib’in güneyinde ele geçirdiği yerleşimleri geri almak için operasyon başlattı. Muhalifler, Serakib ilçesinin kuzeybatısında yer alan Neyrab köyüne girdi. Köydeki rejim hedeflerine yönelik topçu atışlarının ardından karadan ilerlemeye başlayan ılımlı muhalif gruplar, rejime ait bir tank ve bir de zırhlı personel taşıyıcıyı imha ederken, bir tankı da ele geçirdi. Köyde, ılımlı muhalif gruplar ile rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar sürdüğü öğrenildi. Neyrab, 3 Şubat’ta rejim güçlerinin eline geçmişti. Serakib ilçesi, Şam ile Halep’i birbirine bağlayan M5 karayolu ile İdlib-Lazkiye-Halep bağlantısını sağlayan M4 Karayolu’nun birleştiği stratejik bir noktada yer alıyor.

MAZLUMLAR YENİDEN GÖÇE MECBUR BIRAKILDI

Öte yandan katil Esed rejimi ve ona destek veren Rus savaş uçakları sivilleri hedef almaya devam ediyor. Katil Esed rejimi, destekçileri Rusya ve İran’ın yardımıyla Batı Halep kırsalının büyük bölümünü ele geçirdikten sonra, bu bölgedeki önemli yerleşimlerden Daret İzze ilçesine yoğunlaştı. Rejimin karadan saldırılarına eşlik eden Rus savaş uçakları, önceki gün akşam saatlerinde Daret İzze ilçe merkezi ve çevresini havadan hedef almıştı.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki saldırılar nedeniyle evlerini terk ederek, bu ilçeye sığınan siviller ise şimdi bir kez daha göç yoluna düşmek zorunda kaldı. Bu sivillerden Fattüh Ebu Muhammed, yaptığı açıklamada, “Esed rejimi bizi öldürdü. Yerimizden etti. Maaratünnuman’dan bizi tehcir etti. Daret izze’ye geldik. Yeniden göç ediyoruz.” dedi.

Çocuklar, kadınlar ve yaşlılarla eşyalarını toplayıp yeni bir yolculuğa hazırlanan Ebu Muhammed, “Ne yapacağımı, nereye gideceğimi bilmiyorum. Ne çadırım var, ne yiyeceğim” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim