Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, AA Finans Masası’na konuk oldu.

SSB Başkanı Demir ABD’nin Türkiye’ye yönelik uygulama kararı aldığı CAATSA yaptırımları hakkında Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, güvenlik güçlerinin yaptırımdan etkilenmeyeceğini söyledi.

“PROJELERİMİZ OLUMSUZ ETKİLENMEYECEK”

Demir ayrıca Milli Teknoloji Hamlesi mottosuyla başlattıkları yerlileştirme adımları kapsamında üretilen yerli savunma sanayii projelerinin genelde savunma sanayisi şirketleri üzerinden yürüdüğünü ve bu projelerin hiçbiri yaptırım kapsamında olmadığına dikkat çekti.

Öte yandan ABD’nin yaptırım kararı metni hakkında Demir “Metinde bu tarihten önce imzalanmış anlaşmalar ve mutabakatları etkilemeyeceği var. O yüzden endişeye mahal yok.” dedi.

“DİK DURDUK”

İsmail Demir’in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Bizim finansal erişime ihtiyacımız yok, şimdiye kadar olmadı. Kredi mekanizmasının kullanılacağı yerde ana yüklenici devreye girer.

Türkiye, Cumhurbaşkanı’mızın dik duruşuyla emir alan bir ülke olmadığını gösterdi, bu da bir ambargo mekanizmasını devreye soktu.

“S-400 SINIFININ BİRİNCİSİ”

(Savunma ürünlerinin tedariki) Engel ‘Hayır’ şeklinde gelmiyor, işlemin uzatılması, sürüncemede bırakılması gibi yöntemle yapılıyor.

(S-400) Bizim aldığımız sistem, kendi sınıfında 1 numaralı hava savunma sistemi.

‘Türkiye’ye yaptırım’ cümlesi yerine, ‘Türkiye’de bir kuruma ve 4 kişiye yaptırım uygulandı’ cümlesini tercih ediyorum. Gerçek boyut bu.”

Editör: TE Bilisim