Enfeksiyonal hastalıklara karşı antibakteriyel olarak karşı koyma konusunda oldukça başarılı bir ilaç olan amoklavin, fiyatı ve yan etkileri konusunda merak ediliyor. Bu sayfada yer vermediğimiz değerlendirme sonucu amoklavin hakkında bilinmesi gerekenleri öğreneceğiz. İşte detaylar…

Nedir?

Amoklavin, vücuttaki bakterilerle savaşarak, bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Bu ilaç geniş bir spektruma sahiptir (birçok bakteri ve mikroorganizmaya karşı etkilidir). Amoklavin beyaz film kaplı, kokusuz, hafif kavisli, bir yüzeyi ortadan çentikli, diğer yüzünde DEVA yazan tek tip dikdörtgen tablet şeklindedir. Her kutu 10, 14 veya 20 tablet içerir.

Amoklavin Nasıl Kullanılır?

Antibakteriyel hastalıklar için uygulanan Amoklavin’in kullanımı için uygun doz ve kullanım sıklığı şu şekilde olmalıdır:

12 yaş üstü yetişkinler ve çocuklar için kullanım: Hafif ila orta derecede enfeksiyonlarda günde iki kez 625 mg tablet; şiddetli enfeksiyonlarda günde iki kez 1 g tablet 12 yaş üstü yetişkinler ve çocuklar için kullanım: Diş enfeksiyonlarında doz arka arkaya 5 gün boyunca günde iki kez 625 mg tablet Tedavi süresi tedavi incelenmeksizin 14 günü geçmemelidir.

Tabletler çiğnenmeden bütün olarak yutulmalıdır. Gerekirse tablet ikiye bölünebilir ve çiğnemeden yutulur. Sindirim sistemi hastalıklarını azaltmak için yemeklerden önce alınmalıdır. Konuyla ilgili mutlaka doktor tavsiyesi alınmalıdır.

Ne İşe Yarar?

Amoklavin’in kullanım amacı enfeksiyonal hastalıklara karşı antibakteriyel olarak karşı koymak ve hastalığı tedavi etmektir. Amoklavin ilacı aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:

Tekrarlayan bademcik iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları Kronik bronşitin akut pnömoni atakları gibi alt solunum yolu enfeksiyonları Üretral (mesane) iltihabı gibi üretral iltihaplanma, böbrekte bakteriyel iltihaplanma vb. üreme organları ve üretra ile ilgili enfeksiyonlar Hastalık yaraları, apseler, selülit ve yara enfeksiyonları gibi deri ve yumuşak dok enfeksiyonları Diş apseleri gibi dişler ve diş etiyle ilgili enfeksiyonlar Kandaki ve dokulardaki bakteri veya toksinlerin neden olduğu düşük, doğumdan sonra ateş, karın boşluğunun kan ve dokularında bakteri ve toksinlerin olması.

En Bilinen Yan Etkileri Nelerdir?

Amoklavin’in içinde bulunan maddelere karşı duyarlı olan kişilerde bazı yan etkiler görülebilir. Eğer bu yan etkiler ileri derecedeyse ilacı kullanmayı kesmek gerekir ve en yakında bulunan hastaneye gidilmelidir.

Amoklavin’in yan etkileri ile ilgili aşağıda bilgi verilmiştir:

Karın ağrısı Zor nefes alma Kurdeşen Yüzde, dilde, dudaklarda, boğazlarda şişlik Bulantı, kusma Hafif ishal Mukozaları ve cildi etkileyen mantar enfeksiyonu

Bu yan etkiler yaygın olarak görülmekle birlikte bazı daha az görülen yan etkiler de vardır:

Cilt yüzeyinin altında küçük noktalar halinde kırmızı yuvarlak lekeler oluşması, Ciltte dökülme veya morluk gibi alerjik bir reaksiyonla kendini gösteren damar iltihabı Ayaklar veya avuç içinde kaşıntı ile birlikte meydana gelen kırmızımsı mor lekeler Ağız, gözler ve genital bölgede son derece hassasiyet

Fiyatı Ne Kadar?

Enfeksiyonal hastalıklarda kullanılan Amoklavin, 1000 mg ve 14 film tablet şeklinde satılmaktadır. Tek çeşit olan Amolavin için 2020 yılı içindeki fiyatlar şu şekildedir:

2020’nin başlangıcından 21 Şubat’a kadar: 17.26 Türk Lirası 21 Şubattan günümüze kadar: 19.33 Türk Lirası

Fiyat Bilgisi

Amoklavin yıl içinde yalnızca bir kere %11.99 oranında zamlanmıştır. Bundan önce 2019 yılında ise fiyatlar şu şekildeydi:

Yılın başından 19 Şubata kadar: 14.02 Türk Lirası 19 Şubat – 1 Mart: 15.98 Türk Lirası 1 Marttan yıl sonuna kadar 17.26 Türk Lirası

Amoklavin fiyatı son zamlarda 19.33 Türk Lirası olarak devam etmektedir.

Editör: TE Bilisim