Endemik hayvan türleri, dünya üzerinde fazla yayılmamış ve o bölgeye has fazla bir nüfusa sahip olmayan türlerdir. Bu türler sadece bir bölgede yaşayan hayvanlar olarak da görülebilirler. Peki Türkiye’de yaşayan endemik hayvan türleri nelerdir? Bu hayvanların özellikleri nelerdir? İşte Türkiye’de yaşayan endemik hayvan türleri…

SİVAS KANGALI (TÜRK KANGALI)

Türkiye’nin belki de en çok bilinen endemik hayvan türüdür Sivas Kangal’ı. Türk kangalı ismiyle de bilinen bu büyük cüsseli köpekleri görünüşlerinin aksine yumuşacık bir karaktere sahiptir. Halk arasında bu yumuşak canlılar saldırgan olarak görülse de bir Kangal köpeği ile tanışan herkes bu kocaman köpeklerin ne sevimli olduğunu fark etmiştir.

VAN KEDİSİ

Türkiye’nin dağlık bölgelerinde yaşayan soğuk iklimin sıcak canlılarıdır Van kedileri. Ankara kedisiyle zaman zaman karıştırılsa bile farklı karakteristik özelliklere sahiptir. Sadık, sevgi dolu ve nazik bir karaktere sahip olan Van kedisi, oldukça akıllıdır. Çok gezmeyi seven Van kedileri dört duvar arasında kalmaktan hoşlanmaz.  Van kedisi kuvvetli bir vücudu olan orta ile büyük boyutta bir kedidir. Yarı uzun tüylü postu, sadece baş ve kuyruğunda renkli yamalar bulunan temelde düz beyaz rengi ile ayırt edilir. Özel postu sayesinde bedeni su geçirmez ve bu da Van kedilerinin suyu sevmelerini açıklar.

TÜRK TAZISI

Türkiye’deki köpek türleri içinde en az nüfusa sahiptir. Bu ırka dair ilk bilgiler 16.yüzyıla kadar dayanmaktadır. Bir minyatürde Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadelerinden biri, Türk tazısı ile avlanırken resmedilmiştir. Bu ırkın atalarının Kırgız tazısı olduğu sanılmaktadır. Orta Asya’dan Anadolu’ya yapılan göçler esansında getirildiklerine inanılmaktadır. İran Saluki Tazısı’na benzemektedirler fakat ondan daha iridir.

ARAP TAVŞANI

Kırtavşanı, adatavşanı, yerköpeği veya daha çok bilinen adıyla araptavşanı Orta Anadolu Bölgesi ve Batı Anadolu Bölgesi ovalarıyla Doğu Anadolu’nun yayla ve steplerinde görülür. Genellikle Iğdır-Kars ve Şanlıurfa civarında yayılım göstermektedir. Çok fazla bilinen ve rastlanılan bir tür değildir.

DİĞER ENDEMİK CANLI TÜRKLERİ

Denizli horozu Tiftik keçisi aynı zamanda Ankara keçisi olarak da bilinir. Anadolu parsı Yayla tipi Sivas atı Kars çoban köpeği Çatal Burun köpeği Ankara kedisi Ankara tavşanı Tiftik keçisi (Ankara keçisi olarak bilinmekte) Anadolu parsı (1974 yılında yapılan avlanma ile son bireyinin Beypazarın’da öldüğü biliniyor ancak bu türün hala yaşam sürdürdüğü gözlemlemiştir.)

Editör: TE Bilisim