Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın önceki gün Libya’ya gerçekleştirdiği ani ziyaret, ülkede büyük memnuniyetle karşılanırken; istikrarsızlık peşinde koşan şer güçlere karşı da ‘geri adım yok’ mesajı verildi.

GÜÇLÜ DESTEĞE ‘DEVAM’ KARARI

Türk heyeti, Libya çıkarmasının ardından önceki akşam İstanbul’a döndü. Libya’ya gerçekleştirdikleri ziyaret hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ziyaret, Libya tarafında büyük bir memnuniyet oluşturdu. Ziyaretimizin amacı belliydi. Libya’ya desteğimizi bir kere daha güçlü şekilde vurgulamak için ziyaret gerçekleştirdik. Ayrıca ziyarette, bundan sonra iş birliğimizi nasıl geliştirebiliriz, bunları detaylarıyla görüştük” dedi.

Alacaklar “gündeme”

Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya’yı ilgilendiren göç ve diğer konuları da değerlendirdiklerini anlatırken, “Geçmişte orada iş yapan firmalarımızın alacakları vardı. Maalesef savaştan dolayı gerçekleştirilememişti. Yine yarım kalan yatırımlar var, projeler var. İlişkilerimizin ekonomik boyutunu da ele alma fırsatımız oldu” bilgisini paylaştı.

Türk heyetinin, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Muhammed Siyala ve Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid Meşri ile görüştüğünü ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, Tükiye – Libya arasındaki ‘askeri iş birliği’ mutabakat zaptı çerçevesinde Libya’da eğitim ve danışmanlık görevini yürüten personeli de ziyaret ettiklerini bildirdi.

SONRAKİ ADIMLAR DEĞERLENDİRİLDİ

tSahada atılacak adımların ve siyasi ilişkilerin de ele alındığını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, “Libya ile imzaladığımız mutabakat zaptı var, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla ilgili. Enerjiyle alâkalı Doğu Akdeniz’de yapacağımız iş birliği ve atacağımız adımlar da dâhil hepsini konuştuk. Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi çözüm için de görüş alışverişinde bulunduk. Bundan sonra Birleşmiş Milletler çatısı altında çalışmalarımızı nasıl sürdüreceğiz, bunları değerlendirdik. Uluslararası toplum ile birlikte atacağımız adımları değerlendirdik” diye konuştu.

TOPLU MEZARLAR ÜZERİNE ‘GİRİŞİM’

Ziyaretin son derece faydalı ve verimli geçtiğini aktaran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Geçtiğimiz günlerde, Terhune’de toplu mezarlar çıktı. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürmek için Libya’nın girişimlerine de destek veriyoruz. İnsanlığın reddettiği, insanlık dışı bu tür katliamların da hesabı sorulmalıdır. Sorumluları da mahkemelere çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim