Rusya aylardır hazırlandığı “Halep’i haritadan silme” operasyonunda sona yaklaştı. Rusya’nın hava desteğini alan Esed/Hamaney rejimi çeteleri Halep’te devrimcilerin kontrol ettiği bölgelere girerek katliam yapmaya başladı. Halep’te çocukları yakarak öldürüyorlar, Halepli erkekleri kurşuna diziyorlar, Halepli kadınlara tecavüz ediyorlar. Halep’in çığlıklarını duyan yok, dünya Halep’te yaşanan katliamı kör, sağır, dilsiz bir şekilde seyrediyor. Bölgeden alınan haberlere göre önceki gün saldırılarını arttıran Rusya destekli Esed/Hamaney çeteleri, devrimcilerin kontrolündeki bölgelere girdi. Yaklaşık 100 bin sivili 6km2’lik bir alana sıkıştıran rejim katilleri hedef gözetmeksizin katliama başladı. Alınan bilgilere göre, İran destekli mezhepçi çeteler, 4 kadınla 9 çocuğu diri diri yaktı, 67 erkeği de kurşuna dizdi. Görgü tanığı Mahmud Şeyh, açıklama yaparken, “Adımı kimliği gizlemeye gerek yok. Korkacağımız bir şey kalmadı. Biz de öleceğiz zaten” ifadelerini kullandı.

BM tasdik etti: Evlere girip sivilleri katlettiler

Dünyada Müslümanlar’a yönelik yapılan katliamları hiçbir müdahalede bulunmadan sadece seyrederek istatistiki bilgi veren BM, Esed/Hamaney rejiminin yaptığı son katliamın doğru olduğu bilgisini verdi. Esed/Hamaney rejimi çetelerinin önceki gece 82 sivili katlettiğini belirten BM, katliamın “infaz” şeklinde gerçekleştirildiğini aktardı.

HRW’den BM’ye çağrı: Kayıtsız şartız harekete geçin

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye rejimini ve silahlı grupları, Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere acil insani yardımların ulaştırılabilmesi için derhal ve kayıtsız şartsız harekete geçmeye çağırdı. HRW, kuşatma altındaki doğu Halep’te yaşayan halk ve yerel aktivistlerle yaptığı görüşmelerden sonra yayımladığı açıklamada, bölgede yiyecek ve ilaç konusunda ciddi sıkıntı yaşandığını, sağlık hizmetlerinin durma noktasına geldiğini ve durumun çok vahim olduğunu belirtti. Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin tüm taraflara Halep’te ihtiyaç duyulan yerlere yardımların ulaştırılması için yaptığı çağrıya rağmen, yardım kuruluşlarının, temmuz ayından bu yana doğu Halep’e hiç yardım ulaştıramadığı kaydedildi.

Siviller için zaman tükeniyor

Örgütün Ortadoğu Direktör Yardımcısı Lama Fakih, Halep’te muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerin giderek azaldığını ifade ederek yiyecek, su ve tıbbi malzeme sıkıntısının korkunç bir boyutta devam ettiğini vurguladı. Savaş hukukunun gerektirdiği şekilde yardımların hemen ulaştırılmaması halinde bunun taraflar açısından ciddi sonuçlar doğuracağının altını çizen Fakih, “Halep’teki siviller için zaman tükeniyor. BM acilen harekete geçmezse, çok geç olabilir” ifadesini kullandı.

Halep, artık bir felaketin içinde

Adli tıp uzmanı Muhammed Ebu Cafer de sokakların cesetlerle dolu olduğunu söyledi.

Halep’in doğusundaki çoğu mahallede su olmadığını, su borularının militanlar tarafından imha edildiğini belirten Ebu Cafer, bölgede ulaşım imkanı bulunmadığını, insanların yürümek zorunda kaldığını ifade etti. Yaralıları taşımak için araçlarının olmadığını kaydeden Ebu Cafer, bazı hastaların el arabalarıyla taşındığını belirterek, “Artık daha önce yaptığımız gibi kayıpları bildirecek, sayacak vaktimiz yok. Her gün 30, 40, 50 cesetle karşılaşıyoruz. Durum çok vahim, hayal edilemeyecek şekilde zor. Halep, artık bir felaketin içinde.” dedi.

Beyaz Baretliler: 100 kişilik koridor açılsın

Suriye’de faaliyet gösteren ve gönüllülerden oluşan Beyaz Baretliler sivil toplum kuruluşu, uluslararası topluma Halep’in doğusundaki sivillerin tahliyesi için çağrı yaptı. Suriye’de insani yardım çalışmaları yürüten Beyaz Baretliler, Twitter’dan yaptıkları açıklamada, “Yazdığımız gibi bombalar atılıyor. İnsani yardım gönüllülerimiz, yer altı hastanelerinde ameliyatlar yaparak enkaz altında kalan aileleri kurtararak ve Esed rejimi ile müttefiki Rusya tarafından günlük olarak işlenen savaş suçlarını belgeleyip hayatını tehlikeye atarak Halep’teki halkın hayatını kurtarmak için yıllardır çalışıyor. Daha fazlasını yapamayız” ifadelerini kullandı. Beyaz Baretliler, Halep’te kalmaları durumunda hayatlarının tehlike altında olduğuna dikkati çektikleri açıklamada şunları kaydetti: “Erkekler ortadan kaybolduğu ve sivillere destek olduğu bilinen herkes tutuklanıp infaz edildiği için kadınlar kamplara götürülebilir. Binlerce erkeğin tutuklandığını gördük. Beyaz Baretliler’in birçok gönüllüsü, doktor, hemşire ve yardımsever, rejimin Halep’e düzenlediği acımasız saldırılarda hedef alındı veya öldürüldü. Rejim, 5 yıldır bizi öldürmeye çalışıyor. Lütfen onlara bu şansı vermeyin. Dünyanın en güçlü ülkelerinin, 100 bin kişiyi 4 kilometre ilerideki nispeten güvenli yere bir türlü tahliye edememesine inanamıyoruz.”

Türkiye ‘Koridor’ için harekete geçti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Halep’ten sivillerin çıkışının sağlanması için ateşkes sağlanması ve insani koridor açılması gerektiğini, bu yöndeki girişimlerinin sürdüğünü söyledi. Çavuşoğlu, Rusya ile de bu konularla ilgili görüştüklerini belirtti.

Türk ve Rus yetkililer bugün Halep için bir araya geleceği görüşmelere, MİT ve Dışişleri yetkilileri de katılacak. Türkiye, İran, ABD, Almanya, Katar ve AB Halep için girişimde bulundu.

Ölümü bekleyen Halepliler dünyaya haykırdı: “Bu belki de son seslenişim…”

Kuşatma altında, akıbetlerinin ne olacağını bilmeyen bazı Halepliler, sosyal medya aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışıyor. Selim Ebu Nassar, kuşatılmış Halep’te bir dişçi. Pazartesi günü rejimin eline geçen Bustan el Kasr bölgesinde bir hastanede çalışıyordu. Esed ordusunun ilerleyişinden sonra o da muhaliflerin elinde kalan Ansari bölgesine kaçtı. İnternet üzerinden yayınladığı videoda bir ateşkes çağrısı yaptı. Nassar, muhaliflerin bölgelerindeki insani şartların çok zor olduğunu anlattı: “Bu belki de son seslenişim. Umarım dünyanın bir tarafında biri beni duyar ve kendi hükümetlerine iletir ki bombardıman, savaş bu delilik durdurulsun. Biz yaşamak istiyoruz. Hayatı seviyoruz. Umarım bir daha görüşebiliriz.” Lina Şami, kuşatılmış bölgeden haber aktaran bir mimar. Sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından takip ediliyor. O da Twitter’de ‘son mesajı’nı yayınladı. ‘Halep’te bir soykırım tehlikesiyle karşı karşıyayız’ diyen Şami en az 50 bin sivilin hâlâ kuşatılmış bölgelerde yaşadığını söyledi ve yardım talep etti.

“Ey Allah’ın yarattığı insanlar neredesiniz! Biz ölüyoruz, biz kesiliyoruz”

Halep’te sıkışan ve ölümü bekleyen yaşlı, kadın ve çocuklar kurtarılmak için yardım bekliyor. Halep’te rejim bombardımanlarında enkaza dönmüş binaların önünde kaydedilmiş görüntüsü sosyal medyada yayınlanan yaşlı bir Halepli, içinde bulunduğu durumu feryat ederek anlattı. “Biz Halep’te ölüyoruz! Biz açız! Çocuklarımız kesiliyor! Kadınlarımız çöktü! Hiçbir şeyimiz kalmadı. Neredesiniz?” diyen yaşlı Halepli, şu çağrıyı yaptı: “Bizi dinleyenler, Allah’tan korkun! Ey Araplar! Ey Müslümanlar! Ey Allah’ın yarattığı insanlar! Neredesiniz? Biz ölüyoruz! Biz kesiliyoruz! Hiçbir şeyimiz kalmadı! Su kalmadı! Bizi duyan kimse bizi kurtarsın!”

“Çocukların cesetleri kömür oldu”

Halepli anne Fatıma ise, halkın çaresizliğini şöyle aktardı: “Selamun Aleyküm. Ellerinizden öpeyim, bir şey yapın! Sokaktaki insan cesetleri ciğerlerimizi yakıyor. Ellerinizden öpeyim, ne olur bir şey yapın! Ne olur bizi bu durumdan kurtartmak için harekete geçin. Burası cesetlerle doldu. Allah için harekete geçin!”

Halepli gazeteciler: Bunlar son mesajlarımız…

Bölgenin sesini dünyaya duyuran aktivist ve gazeteciler, son tweetlerini atarken, ‘Dünya bizim sesimizi duymadı’ dedi. Yaklaşık 5 yıldır devam eden savaş boyunca Halep’in sesini dünyaya duyurmaya çalışan aktivist ve gazeteciler, önceki gece saldırı altında yaptıkları paylaşımlarında, ‘Son mesajlarımız… Her şey için teşekkürler’ şeklinde ifadelere yer verdi. Haleplilere yardım için orada bulunan bir aktivist ise, ‘Dünya bizim sesimizi duymadı’ dedi. Yine Halepli bir babanın yazdığı son mesajında, “Lütfen dünyaya bizim hikâyemizi anlatın. Lütfen, oğlum babasıyla gurur duysun” ifadeleri yer aldı.

Lina: Uyumayın, soykırımı durdurun!

Halep’te insanlık katledilirken, Halepli Lina, rejim ve Şii milislerin sivilleri katlettiği doğu Halep’in sesini dünyaya duyuruyor. Yayınladığı görüntüde dünyaya çağrı yapan Lina, “Beni duyabilecek herkese sesleniyorum. Kuşatılmış Halep’te şu anda bir soykırımla karşı karşıyayız. Bu benim son videom olabilir. Esed diktatörüne karşı çıkan 50 binden fazla insan infazla ya da bombardımanla öldürülmekle tehdit ediliyor. Aktivistlere göre, rejim güçleri ve milisler kontrolünü ele geçirdikleri bölgelerde 180’den fazla kişiyi infaz ederek öldürdü. Burada hiçbir güvenli alan ve hayat şansı yok. Her yeni bomba, yeni bir katliam demek. Halep’i kurtarın, insanlığı kurtarın!” ifadelerini kullandı.

İran basını zafer naraları atıyor!

Halep’te Müslümanlar’ı diri diri yakan İran kendi medyasında da bu katliamı kutluyor. İran Cumhûri İslâmî Gazetesi adlı mezhepçi İslam düşmanı gazete Halep’te yaşanan katliam için ‘Halep Özgür oldu’ diye manşet attı. Suriye’de yaşanan katliamın baş sorumlusu İran’da ölen Müslümanlar için sevinç çığlıkları atılıyor. Tahran sokaklarında ölen Müslümanlar’ın ardından kutlama yapılırken medya organları da bu katliamı zafer olarak yayınlıyor.

Editör: TE Bilisim