Kanal İstanbul Projesine ilişkin ÇED Raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kabul edilmesinin ardından projeyle ilgili detaylar da sıkça merak edilmeye başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘çılgın proje’ olarak nitelendirdiği Türkiye’nin mega projelerinden biri olan Kanal İstanbul Projesi’nin güzergahı, nasıl yapılacağı, gündemin en çok araştırılan konuları arasında. Peki, Kanal İstanbul nedir?Kanal İstanbul Projesi nereye ve nasıl yapılacak? İşte merak edilen detaylar…

Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul Projesi nereye ve nasıl yapılacak?

Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası’nda hayata geçirilecek. Hâlihazırda Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılacak. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına değin kurulması öngörülen iki yeni kentten biri kurulacak. Kanalın uzunluğu 40–45 km; genişliği yüzeyde 145–150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Suyun derinliği 25 m olacak. Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak, İstanbul’da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacaktır.

453 milyon metrekareye kurulması planlanan Yeni Şehir’in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturmaktadır. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlara ayrılmıştır.

Projenin etüt çalışması iki yıl sürecek. Çıkartılan topraklar, büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak, taşocaklarının ve kapatılan madenlerin doldurulması için yararlanılacak. Projenin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olabileceği belirtiliyor.

Kanal İstanbul Projesi güzergahı

Kanal İstanbul projesinin güzergahı 15 Ocak 2018 tarihinde belli olmuştur. Ulaştırma Bakanlığı tarafından projenin Küçükçekmece Gölü, Sazlısu Barajı ve Terkos Barajı güzergahlarından geçeceği kamuoyuna duyurulmuştur.

Editör: TE Bilisim