Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye ile Esed/Hamaney rejiminin Kuzey Suriye’de yaşadığı gerginlik, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta yakından takip ediliyor. Türk askerine saldırılarda bulunan Esed unsurları titizlikle imha edilirken, Rusya destekli rejim güçleri ile topyekün savaş olasılığı gün geçtikçe artıyor. Ankara’nın rejim ile savaşı, destekçisi Rusya ile de ilişkilerin bozulacağı anlamına geliyor.

ABD İLE YAKINLAŞMA İHTİMALİ KORKUTTU

Rusya ile ilişkilerin bozulması demek de ABD ile yeni bir yakınlaşma sürecinin başlamasının habercisi demek. İşte bu ihtimal, son dönemde Türkiye karşısında pek çok güvence alan, Batı Trakya’ya daha fazla ABD askerinin yerleşmesine müsaade eden Yunanistan’da tedirginlik doğurdu. Milliyetçi kesim haber programlarında Türkiye-Rusya savaşı ihtimalinden coşkulu olarak bahsetse de, Güney Kıbrıs’ın en önemli eğitim kurumlarından Kıbrıs Teknoloji Üniversitesi’nde yayınlanan bir makale, Yunan ve Rum milliyetçilerin heveslerini kursağında bırakacak gibi.

Söz konusu makalede Türkiye ile Rusya’nın Esed rejimi üzerinden savaşta olduğunun altı çizilirken, Kuzey Suriye gibi kaotik bir bölgede Türk ve Rus askerlerinin karşı karşıya gelmesinin an meselesi olduğu, Türkiye’nin Rusya ile 2016’da Rus uçağı düşürüldüğünde olduğu gibi savaşın eşiğine gelmesinin de Ankara-Washington ilişkilerine keskin bir ivme kazandıracağı vurgulandı. Söz konusu raporda, ABD’nin Türkiye ile yakın dönemde gerilen ilişkilerinin yeniden canlanması durumunda, Ankara’nın çıkarıldığı F-35 programına dahil edilmesi, Ege’de Türk-Yunan anlaşmazlığında son dönemdeki Yunan-Rum desteğinden Washington’un geri adım atması gibi ihtimaller raporda dillendiriliyor.

2016 ORTAMINA GERİ DÖNÜLDÜ

Bölgedeki ilişki ağını Türkiye karşıtı ülkelerle ittifak kurma üzerine inşa eden Yunanistan ve Güney Kıbrıs ABD ve İsrail ile son yıllarda stratejik ortak konumuna geçti. Rusya saldırısı durumunda Türkiye’nin ABD ile ilişkileri düzeltmesinin Türk-İsrail gerginliğinin de bir süreliğine rafa kalkmasının habercisi olacağı, dolayısıyla Yunan-Rum kanadının son yıllarda kurguladığı tüm planın bozulacağı anlamına geldiği de üniversitenin raporunda ifade edildi.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim