Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Türkiye genelinde 2 yılda 47 bin vatandaşa sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılıklarıyla mücadele ile çocukları bu tehlikelerden koruma konusunda eğitim verildi.

Bakanlık verilerinden derlenen bilgilere göre, 4 yıl önce başlayan Aile Eğitim Programı (AEP) ile aile içi iletişim, sağlık, iktisat, hukuk ve medya olmak üzere 5 alan, 26 modül ve 198 üniteden oluşan eğitim programları ile ailelerin bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

AEP kapsamında bugüne kadar 539 bin 506 vatandaşa ulaşılırken, 7 bin 427 kişi de “eğitici” olarak eğitildi. Özellikle gençlerin sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığından korunmasını hedefleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu amaçla “Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma Eğitimleri”ni AEP modülleri içerisine ekledi.

Bakanlığın son 2 yılı kapsayan verilerine göre, 2016 Ekim ayı itibarıyla başta okullar olmak üzere, çeşitli eğitim ve seminer alanlarında 47 bin 183 kişiye “Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma Eğitimleri” verildi.

“Yalnız kalmaya başladıysa, eve geç geliyorsa”

Vatandaşlara verilen eğitimlerde kullanılan “Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma” kitabında, bağımlılık yapıcı maddelerin zararları, çocukların bu tip tehlikelerden nasıl korunacağı ve bağımlılığın nasıl tedavi edileceğine yönelik bilgiler aktarılıyor. Kitapta, özellikle ergenlerin madde kullanımına yönelmesinde yalnızlık, merak, arkadaş baskısı ve kendini kanıtlama gibi nedenlerin olabileceği vurgulanıyor.

Ailelere çocuklarını madde bağımlılığından korumak için “güçlü ve pozitif aile bağları” oluşturmak, arkadaş çevresini iyi tanımak gibi öneriler sıralanan kitapta, “Çocuğunuzda yalnız kalma isteği artmışsa, eve geç geliyorsa, genellikle kolay sinirleniyorsa, alkol veya maddeye yönelik olumlu görüşleri oluşmaya başladıysa derhal bir uzmana başvurulmalıdır.” uyarısında bulunuluyor.

Okullarda “sosyal hizmet” birimleri kurulacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile geçen yıl Ankara’nın Keçiören ilçesindeki bir okulda pilot uygulama olarak başlayan “Okul Sosyal Hizmeti” projesinin de bu yıl yaygınlaştırılması sağlanacak.

Okullarda risk altındaki çocukların tespiti, çocukların madde bağımlılığı veya istismar, şiddet gibi olaylar yaşanmadan korunması için geliştirilen projenin bu sene MEB’e bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri ile iş birliği içerisinde yaygınlaştırılması, çocuk ve gençlere dönük sosyal hizmet destekleri verilmesi planlanıyor.

Editör: TE Bilisim