Ananas, ananasgiller familyasından ananas bitkisinin meyvesidir. Lezzeti kadar kokusu da güzel olan ananas, sıcak iklimlerde yetişen bir meyvedir. Bu sebeple geniş bir coğrafyada yayılış gösteremez. Ancak günümüz koşullarında, sıcak iklimlerde yetişen ananasın ülkemizde de kolay bulunabildiği görülmektedir. Yetiştiği iklimden, topraktan ve yetişme şekillerinden ötürü vitamin açısından faydaları çokça olan ananas, birçok rahatsızlığı önleyici ve birtakım rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasında etkili bir meyvedir.

Ananasın Faydaları Nelerdir?

Ananasın yararları, diğer meyvelerde benzer şekilde olduğu gibi, yetiştirildiği iklim ve koşullarından ötürü ekstra birçok faydası da bulunmaktadır. Peki, ananas neye iyi gelir? İşte, vitamin ve antioksidan açısından oldukça zengin olan ananasın faydaları şöyledir:

Özellikle hamilelikte oluşabilecek bulantılara iyi gelir. Mide bulantısı için tüketilen ananas suyu, mide bulantısının rahatlamasını sağlar. Potasyum açısından zengin olduğu için damarları gevşetme ve tansiyonu düşürme etkisi vardır.

Diş eti problemleri başta olmak üzere ağız ve diş sağlığını desteklemektedir. Diş eti problemlerine iyi gelir. Sindirime yardımcı olur. Hazımsızlığı giderir. Bağırsak hareketlerini düzenler. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kanser için koruyucu etkisi vardır. Yüksek oranda C vitamini barındırdığı için gribe ve soğuk algınlığına karşı korur. C vitamini açısından zengin olması sebebiyle kemik sağlığını destekler. Kemikleri güçlendirir.

Ananas Nasıl Tüketilir?

Ananasın tüketilme şekilleri çeşitli olup tüketim amacına göre değişkenlik göstermektedir. Kabuklarından arındırıldıktan sonra dilimlenerek tüketilebileceği gibi, ananas suyu şeklinde tüketimi de mümkündür. Birinin diğerinden daha sağlıklı olduğunu söylemek doğru olmasa da ananas suyunun farklı faydaları olduğu bilinmektedir. Ananas suyunun faydaları şöyledir:

Vücut ısısını düzenler ve dengeler. Bağışıklık sistemini düzenler. Hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirir. Tiroidi düzenler. Tiroid rahatsızlıklarını giderir. Bağırsakları temizler. İltihap sökücü özelliği mevcuttur. Ödem oluşumunu engeller, ödem atımını sağlar.

Dilimlenerek ve ananas suyu şeklinde tüketilmesinin yanı sıra, kurutulmuş şekliyle d tüketimi mevcuttur. Kurutulmuş ananasın da birçok faydası vardır. Kurutulmuş ananas, marketlerden temin edilebilmektedir.

Hamilelikte Ananas Tüketilmeli Midir?

Gebelikte ananas tüketimi, düşük riskini arttırdığı için önerilmez gibi bir durum söz konusu değildir. Ananas, enzim türlerinden bromelain maddesini içermektedir. Ananasın hamilelere tavsiye edilmemesinin sebebi de bromelain maddesi içermesidir. Bromelain maddesi, birçok ilacın yapısında da bulunuyor olmakla birlikte hamilelere, hamilelik süresince bromelain içeren ilaçlar önerilmez. Bromelain hamilelerde düşük riskini arttıran bir maddedir. Ancak bir porsiyon ananasın barındırdığı bromelain, oldukça az bir miktar olduğu için hamilelikte ananas tüketilmesi düşük riskini arttırır bilgisi gerçeği yansıtmamaktadır. Hamilelerin fazla miktarda ananas tüketmesi önerilmez ancak haftada 1 ya da 2 porsiyon ananas tüketiminin düşük riskini arttırmaz ve hatta anne ve bebek sağlığını destekler.

Ananas Zayıflatır Mı?

Ananas ile kilo verme, yalnızca ananas tüketimi ile olmayıp, destekleyici etkisi olduğundan ötürü diyet listelerinde öğün aralarında yerini almaktadır. Oldukça düşük kalorili olan ananası, bu özelliği ile fazla tüketilmesi halinde az kalori alımına ve tokluk hissine fayda sağladığı için ara öğünlerde ya da ana öğünlerin destek besinlerinde yerini almaktadır. Ananasın kalorisi şu şekildedir:

İnce 1 dilim ananas: 20 kalori,

Orta 1 dilim ananas: 45 kalori, Kalın 1 dilim ananas: 50 kalori, 1 porsiyon ananas: 65 kalori, 1 adet ananas: 375 kaloridir.

Ananasın kalori değeri düşük olduğu için ana öğünlerde tüketilmesinin mümkünlüğü ile, kurutulmuş ananasın ara öğünlerde tüketilmesi de önerilir. Tokluk hissi vermesi ve oldukça faydalı olması sebepleriyle ara öğünlerde kuru ananas tüketimi de önerilir. Bağırsak hareketlerini düzenleyen, düşük kalorili olup tokluk hissi veren, ödem atımına yardımcı olan ve yağ yakıcı özelliği bulunan ananasın kilo verimine etkisi bulunmaktadır.

İlgili Haberler:

Hünnap Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Greyfurt Faydaları Nelerdir? Neye iyi gelir? Greyfurt Besin Değeri

Fındığın faydaları hakkında bilinmesi gerekenler | Fındık neye iyi gelir?

Brokolinin sağlığa faydaları nelerdir? Brokoli neye iyi gelir?

Biberiyenin sağlığa faydaları nelerdir? Biberiye neye iyi gelir?

Balık yağının sağlığa faydaları nelerdir? Balık yağı neye iyi gelir?

Argan yağının sağlığa faydaları nelerdir? Argan yağı neye iyi gelir?

Andız pekmezinin faydaları ve şaşırtıcı gücü! Andız pekmezi neye iyi gelir?

Alıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir, En Çok Neye İyi Gelir? Alıç Sirkesinin Yan Etkileri

Editör: TE Bilisim