FAST sistemi nedir, nasıl çalışır? EFT/Havale artık nasıl yapılacak? Merkez Bankası tarafından denemeleri yapılan yeni para transfer sistemi FAST resmi olarak kullanıma sunuldu. Vatandaşların sürekli olarak EFT ve Havale işlemlerine büyük kolaylık sağlayacak olan bu FAST sistemi nedir nasıl çalışır sorusu sıkça aranmaya başlandı. Haberin detaylarını sizler için araştırdık. Peki, FAST sistemi nedir, nasıl çalışır? EFT/Havale artık nasıl yapılacak? İşte detaylar…

FAST sisteminin ne olduğu araştırılıyor. Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olarak isimlendirilen bu yeni sistemle vatandaşlar, farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini günün 24 saatinde de yapabilecekler. FAST Sistemi, yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla, ilk aşamada 50 TL limitli olarak başlatıldı.

FAST SİSTEMİ NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

FAST Sistemi, işlem limitlerinin daha yüksek seviyelere çıkarılması ve karekodlu ödemeler ile ödeme isteme gibi katma değerli yeni özelliklerin de yakın vadede eklenmesiyle, dijital ekonominin bir üst seviyeye taşınmasına önemli katkılar sağlayacak bir sistemdir.

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olarak isimlendirilen bu yeni sistemle vatandaşlar, farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat yapabilecek. FAST sistemi ile EFT’lerde mesai sınırı ortadan kalkıyor, 7/24 para transferi yapılabiliyor.

FAST Sistemi, yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla, ilk aşamada 50 TL limitli olarak başlatılmıştır. Bu limit, kullanımın yaygınlığına göre kademeli şekilde artırılarak 1000 TL’ye kadar yükseltilecektir.

EFT/HAVALE ARTIK NASIL YAPILACAK?

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, FAST Sisteminin, 18 Aralık 2020 tarihinden itibaren pilot uygulama olarak hizmete alınması ve kademeli bir şekilde vatandaşların kullanımına açılması planlanıyor.

Merkez Bankası (TCMB), bir süredir üzerinde çalıştığı Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sisteminin bugün resmen kullanıcılara sunulduğunu açıkladı. Yeni nesil ödeme platformu, perakende ödemelerinin hesaptan hesaba 2-3 saniyede tamamlanabilmesini sağlıyor.

7/24 ÖDEME SİSTEMİ

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde geliştirilen yeni nesil 7/24 anlık perakende ödeme uygulaması Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi, bankalarla sürdürülen pilot testlerin tamamlanmasının ardından, 8 Ocak 2021 (bugün) itibarıyla kullanıma açılmıştır.

FAST Sistemi ile birlikte, elektronik ödemelerin sisteme kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve pratik bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de kullanıma sunulmuştur.

FAST Sistemi, yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla, ilk aşamada 50 TL limitli olarak başlatılmıştır. Bu limit, kullanımın yaygınlığına göre kademeli şekilde artırılarak 1000 TL’ye kadar yükseltilecektir.

FAST Sistemi, işlem limitlerinin daha yüksek seviyelere çıkarılması ve karekodlu ödemeler ile ödeme isteme gibi katma değerli yeni özelliklerin de yakın vadede eklenmesiyle, dijital ekonominin bir üst seviyeye taşınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

Editör: TE Bilisim