İş arayışında olup iş bulamayan vatandaşların devlet tarafından kendilerine verilecek maddi desteğin ne kadar olduğunu hesaplamak isteyenler için haberimizi derledik. 2021 İşsizlik maaşı ne kadar? ve İşsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılır? gibi soruların yanıtı haberimizde.

İşsizlik maaşı hesaplaması kişinin son 4 aylık primine bakılarak aldığı maaşın brüt ücretinin hesaplanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu durumda işsizlik maaşı almak isteyen bir kişi 2021 yılında 1080 gün prime sahip ise işten çıkmadan son 4 aylık brüt ücreti her ay 2.943,00 TL olarak hesaplandığında aylık alacağı işsizlik ödeneği yaklaşık 1.168,00 TL olarak düşünülebilir. Toplamda 11.682,00 TL işsizlik ödeneği alınabilmektedir. Söz konusu örnek bir ödeme planı olup kişinin primine ve brüt ücretine göre alacağı işsizlik ödemesi farklılaşmaktadır. Alınabilecek işsizlik maaşı asgari ücretin brüt %80’ininden daha fazla olmamaktadır.

İşsizlik Maaşı Kimlere Verilir?

İşsizlik maaşı alacak kişiler belli durumlar çerçevesinde bu ödeneğini alabilecekler. Söz konusu işsizlik maaşı almak için kişinin taşıması gereken özellikler;

  • İşten çıkarılmış olmak, Kendi kusuru ile işten çıkarılmamış olmak, İşten çıkarılmadan önceki son 4 aylık sürede sigortalı olarak çalışmış olmak, İşten çıkarılmadan önceki son 600 gün içinde sigorta prim ödemesi yapılmış olması,
  • İşten çıkarıldıktan sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Bu durumlar dışında oluşan bir işsizlik ile işsizlik maaşı almak mümkün olmamaktadır.

İşsizlik Maaşı İle Birlikte Sunulan Hizmetler Nelerdir?

İşsizlik maaşı almaya hak kazanmış kişi ayrıca bir takım hizmetlerden de yararlanmaktadır. Söz konusu işçi işsizlik maaşı için başvuru yapan kişi başvurusu kabul edildiğinden sonraki ay maaşı almaya başlamaktadır. Söz konusu işsizlik maaşı alırken yararlanılacak hizmetler;

  • Genel sağlık sigortasından yararlanmaktadır, Yeni iş bulmak için İŞKUR’a kaydı aktif hale getirilir, Meslek edindirme kurslarına katılabilir.
  • Kişi işsizlik maaşı ile aldığı hizmetleri işsizlik maaşını almadan önce kabul etmiş sayılmaktadır. Söz konusu yeni iş bulmak için İŞKUR’da kaydının aktif hale getirilmesi işsizlik maaşı alabilmesi için gereklidir. Bu durumu kabul etmeden kişi işsizlik ödeneği alamamaktadır.

2021 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik maaşı almak için gerekli şartları taşıyan kişiler sigorta prim ödemeleri kadar işsizlik maaşı alabilir. İŞKUR’dan yapılan açıklama ile işsizlik maaşları devam etme süresi prim ödemeleri süresi ile orantılı hesaplanmaktadır. Söz konusu kişinin kaç gün işsizlik maaşı alacağını belirleyen prim ödemeleri;

  • 600 gün sigorta primi olan kişiler 180 gün, 900 gün sigorta primi olan kişiler 240 gün, 1080 gün sigorta primi olan kişiler 300 gün işsizlik maaşı alabileceklerdir.
  • Bu durumda işten çıkarılmadan son 4 ay içinde brüt ücretlere göre belirlenen maaş miktarları;
  • Son 4 ay asgari ücret ile çalışan kişi toplamda 1.77,20 TL damga vergisinin düşmesiyle birlikte ödenen tutar 1.168,27 TL, Son 4 ay 3.500 TL ücret ile çalışan kişi toplamda 1.400 TL damga vergisinin düşmesiyle birlikte ödenen tutar 1.389,37 TL,
  • Son 4 ay 6.000 TL ücret ile çalışan kişi toplamda 2.354,40 TL damga vergisinin düşmesiyle birlikte ödenen tutar 2.336,53 TL ödeme almaktadır.
  • İşsizlik maaşı ödemesi aylık asgari ücretin %80’ininden daha fazla yapılmamaktadır. 2021 yılı asgari ücret brüt tutarı 2.943 TL olarak belirlenmiştir.

İşsizlik Maaşı İçin Başvuru Nereye Yapılmalıdır?

İşsizlik maaşı başvurusu için kişi KOSGEB’e başvuru yapmalıdır. İşten çıkarıldıktan sonraki 30 gün içinde işsizlik maaşı almak için kuruma müracaat edilmesi gereklidir. Aksi takdirde 30 gün sonraki başvurular geçersiz sayılmakta ve işsizlik maaşı ödemesi alınamamaktadır. İşsizlik maaşı başvurunda bulanacak olan kişiler ilgili kuruma nüfus cüzdanları ile giderek başvuru yapmaktadırlar. Başvuruyu kişi sadece kendi adına yapmaktadır. Kişinin yakını ve ailesinden herhangi biri işsizlik maaşı için başvuru yapamaz.

Editör: TE Bilisim