Nasreddin Hocaya sormuşlar: “Hocam Ramazan bizden memnun mu, onu memnun edebiliyor muyuz?” Hoca cevaplamış: “Memnun olmasa her sene 10 gün önce gelir miydi?”:)

Ramazan sevgi günü, paylaşma günü, kardeşlik günü, sılayı rahim günü, kazançlarımızı toplama günü, değerler günü, Kuranı Kerim günü…

Ramazan Bayramı: Yani fıtr bayramı“SOSYAL, KÜLTÜR, EĞİTİMVE ADALET BAYRAMI”dır.

Geleneklerimizde tatlı ikram edilmesinden dolayı toplum içinde ŞEKER BAYRAMI diye dillendirenler olsa da oruç tutan Müslümanlara ödül olması için getirilen bir bayram olmasından dolayı RAMAZAN BAYRAMI denmesi doğrudur. Ama aslı FITR BAYRAMIdır.

Fıtr bayramında, bayram namazından önce tatlı (hurma veya şeker) yemek, gusül abdesti almak, dişleri fırçalamak, en yeni elbisesini giymek, fıtrayı namazdan önce vermek, yolda yavaşça tekbir söylemekgüzel amellerden sayılmıştır.

Bir yetimin başını okşaman, sevindirmen, kimsesizlerin ihtiyacını gidermen, insanların faydalanması için bir eser yapman, icat yapman, güler yüz göstermen, iyi ilişkiler kurman, fakirin karnını doyurman, yolda gördüğün bir taşı ortadan kaldırman, insanlara zarar verecek bir tehlikeyi yok etmenyine güzel amellerden sayılmıştır.

Bayramı ailelerimizle, akrabalarımızla, eşimizle, dostumuzla ve konu komşu ile geçirmemiz doğrudur. Ramazan bayramını tatil olarak görmek büyük bir hata ve yanlıştır.

İşte bunlar İslam’ın,Ramazan’ın sosyal tarafıdır.

Fitre, fakirlere vermekte olduğumuz zorunlu bir farzdır. Bu da İslam’ın sosyaladalet tarafıdır.Hatta zekât ve sadaka ile beraber düşünürsek gelir dengesizliklerini ayarlamak, dengelemek, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını gidermek için Rabbimizin emridir.

RAMAZAN BİR AKIL VE YÜREK EĞİTİMİDİR. RAMAZAN GÖNÜLLER KAZANMAKTIR. FARKINDALIK EĞİTİMİDİR.Ramazan ayını da fırsat bilip ileri doğru büyük bir sıçrayış yapabilmek için kendimizi şöyle bir geri çekildik. Tefekkür ettik, içimize danıştık, güç bulduk, şekillendik, olgunlaştık. Kur’an-ı Kerim arkadaşımız oldu. “KURANI KERİMİ ÇOK OKUDUK, ANLADIK, YAŞADIK VE YAŞATTIK. Kısacası kendimize çeki düzen verdik. Şimdi daha dikkat edeceğiz hayatımıza. Bir büyüğümüzün nasihatiyle; “ömrü Ramazan olanın ahireti bayram olur.” ? Umarım kazandığımız hasletleri tüm aylara yayarız.

İşte bunlar İslam’ın, Ramazan’ın eğitim tarafıdır.

BU GÜZEL AMELLERİ TÜM AYLARA YAYMAKTIR RAMAZANDA Kİ MAKSAT.

Siyasetin körlüğünü, kısır çekişmeleri, atlara yakışan gözlükleri bir tarafa bırakalım. ŞİMDİ KARDEŞLİK ZAMANI. ŞİMDİ İNSANLIK ZAMANI…

İSLAM, RAMAZAN VE BAYRAM DUADIR:Doğu Türkistan için, Filistin için, Musul için, Myanmar için, Kerkük için, Telafer için, Mısır için, Suriye için… Çaresiz çocuklariçin, işkence gören, tecavüze uğrayan kadınlariçin, DÜNYANIN NERESİNDE BİR DAMLA MAZLUMUN GÖZYAŞI VARSA ONUN İÇİN TÜM DUALARIMIZ…

HAYATA KOCAMAN GÜLÜMSEYİN, İYİ Kİ BAYRAMLAR VAR… İYİ Kİ İSLAMİYET VAR… İYİ KİKURANI KERİM VAR!KIYMET BİLELİM. BU arada tabii ki iyi ki siz varsınız… Bayramda olmasa unuturuz herhalde anamızı, babamızı, eşimizi dostumuzu, garibi, yetimi!

Ne güzelde hatırlatıyorRAMAZAN, İNSANLIĞI, İNSANLIĞIMIZI…

Ramazan’ın armağanı Kuran-ı Kerimle hayata yeniden doğmalıyız.

Türk-İslâm aleminin ve 35 etnik kavmin bayramı kutlu olsun.

Şeker pancarı üreticilerinin, şeker bayramı kutlu olsun. ?

Hizmette sınır yok. :)) Geç oldu ama ( geç olsun güç olmasın :))) ) nerde o eski bayramlar dememek çam sakızı çoban armağanı bayram ikramım olsun. :)))

Bayram neşe günüdür,

Müminin düğünüdür,

Bugün sevinmek artık,

Orucun ürünüdür.

* * *

Görülür sevgi seli,

Kokar bahçenin gülü,

Bayram günü gelince,

Öpülür büyük eli.

* * *

Bayram geldi hoş geldi

Evlere neşe geldi

Kalkın gidin kapıya

Dostlar bayramlaşmaya geldi.

Bayram için son sözüm:

“…Bir fincandaki kahve gibidir hayat. Bazen tatlı bazen değildir. Önemli olan kahvenin tadı değil zaten, onu kiminle içtiğinizdir…”

Paylaşmayı unuttuğumuz, Ramazan ve Kurban bayramlarını tatil olarak gördüğümüz şuzamanlarda sevginin, mutluluğun, acının paylaşıldığı nice bayramlar olsun.

Büyüklerimizi, yetimleri, kimsesizleri, akrabaları ve dostları her ay, her hafta veya her gün hatırlayalım, unutmayalım…

HER GÜNÜMÜZ RAMAZAN OLSUN! Her günümüz musmutlu bayram olsun. ?

Yazar: Harun Emre Karadağ

Editör: TE Bilisim