Human Rights Watch (HRW) İnsan Hakları İzleme Örgütü, Özbekistan’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyayev’i ülkesinde “insan hakları ile ilgili kötü durumu iyileştirmek için somut adımlar atmaya” davet etti. Azadlık radyosunda yer alan habere göre, New York merkezli HRW örgütü Özbek yetkililerden 2005 yılında yaşanan Andican katliamının bağımsız soruşturması için izin istedi.

Yapılması gereken reformlar var

Bunun yanında örgüt önümüzdeki beş senede Özbekistan’da yapılması gereken reformları da gündeme taşıdı. HRW, 4 Aralık’ta Özbekistan Cumhurbaşkanı seçilen Şevket Mirziyayev’e mektupta siyasi mahkumların serbest bırakılması, işkenceye son verilmesi, medyada sansürün iptal edilmesi, sivil toplum ilkelerinin geliştirilmesi, zorla çalıştırmaya son verilmesini istedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü 4 Aralık’ta yapılan seçimlerde “ciddi sınırlamalar yaşandığını ve temel insan hakları, özgür ve adil seçim ilkelerine uyulmadığını” ileri sürdü.

Kerimov imzasıyla binlerce sivil katledilmişti

13 Mayıs 2005 tarihinde Andican’da binlerce kişi İslam Kerimov hükümetini protesto etmek için meydanlarda toplandı. Gösterileri dağıtmak isteyen askerlerin açtığı ateş sonucu hükümete göre 187 kişi, hukuk savunucularına göre binden fazla kişi öldürüldü. Uluslararası toplumun Andican olaylarını bağımsız şekilde araştırma talebi Kerimov rejimi tarafından sürekli reddedildi. Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, olayları silahlı bir ayaklanma olarak tanımlamış, göstericileri hükümetini devirmek isteyen “İslamcı radikaller” olarak nitelendirmişti. Bu olaylar hakkında ne devlet komisyonu kurulmasına ne de uluslararası komisyonun çalışmasına Kerimov tarafından izin verilmedi. Olaylar Kerimov iktidarının iç politikada baskılarını daha da artırmasıyla sonuçlanırken dış politikasında da farklı bir kulvara yönelmesine neden oldu. Olayları kanlı bir şekilde bastırabilen Kerimov Yönetimi, içeride daha sert önlemelere yönelirken, dışarıda ABD ve Batı’ya yaklaşma politikasını askıya aldı. Amerikan üssünü kapatırken Çin ve Rusya ile stratejik ilişki arayışına girdi.

Editör: TE Bilisim