Dindar insanlar; Kur’an-ı Kerim’ler, tekbirler ve dualarla cuma gününü bereketli şekilde geçirdi. İstanbul’un büyük camilerinde erken saatlerden itibaren yer kalmadı. Küçük camiler ve mescidlerde de cuma namazıyla beraber ‘bayram’ uğurlandı.

Kurban Bayramı’nın son gününe denk gelen cuma namazında vatandaşlar, Türkiye’deki camileri doldurdu. Ancak Eyüpsultan’ta ayrı bir coşku vardı. Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (SAV)’nın sancaktarı, bayraktarı Ebû Eyyüb el Ensarî Hazretleri’nin kabri şerifine komşu olarak cuma namazlarını eda edenler, büyük bir huzur yaşadı. İstanbul’un en büyük camilerinden biri olan Eyüpsultan’da vatandaşlar, kelimenin tam anlamıyla ‘çifte bayram’ mutluluğu yaşarken; cuma namazını kılmak isteyenler, öğle vakti avluyu doldurdu. Eyüpsultan Camii kısa sürede içinde dolması nedeniyle cemaat, avlu dışına taşarken; uhrevi iklimin hakim olduğu ortamdaki kalabalık memnuniyet yaşadı. Türkiye’nin her tarafında aynı görüntüler oluştu. Müslümanlar, büyük bir huzur ile hem cuma günü hem de Kurban Bayramı’nın son gününü geçirdi.

TEKBİRLER, DUALAR, KUR’AN’LAR

Eyüpsultan dışında İstanbul’daki diğer büyük camilerde de; Fatih, Süleymaniye, Sultanahmet, Yavuz Sultan Selim camilerinde de tıklım tıklım bir cemaat, güzel görüntüler ortaya çıkardı. Vatandaşlar, cuma namazını huşû içinde eda ederken; İstanbul’un camileri, yurt içinden ve yurt dışından Müslümanları ağırladı. Osmanlı’nın en görkemli padişahları ve İslamiyet’in ihtişamlı sancaktarı huzurunda ziyaretlerini gerçekleştiren dindar insanlar, sabah erken saatlerde camilere koştu. İstanbul’un büyük camilerinde yer bulamayan insanlar, çevredeki küçük camiler ve mescidleri de hınca hınç doldurdu. Vatandaşlar, Kurban Bayramı’nın son günü olan cuma günü büyük bir heyecan yaşarken; ibadetlerini yerine getirdi. Türbelere giderek dualar eden insanlar, manevi coğrafyada, evliya zatların huzurunda uzun kuyruklar oluşturdu. Birçok vatandaş, türbelerde namaz kıldı, Kur’an-ı Kerim’ler okundu.

Editör: TE Bilisim