Ramazan aylarında vazgeçilmez olan hurma fayda bakımından ele alındığında esasında yalnızca Ramazan ayında değil insanın hayatında genel olarak tüketilen bir besin olmalıdır. Zira insan sağlığına olumlu dokunuşları olan hurmanın tüketimi anne sütünün artırılmasından böbrek yetmezliği riskinin azaltmasına kadar pek çok konuda faydası bulunur.

Bu makale, hurma yemenin sağlığa yararını ve bunları diyetinize nasıl dahil edeceğinizi tartışacağız. İşte hurmanın faydaları ve iyi geldiği şeyler:

1. Cilt Sağlığı için Etkilidir

Cilt güzelliği ve sağlığı konusunda hurma insanlara oldukça fayda sağlamaktadır. Özellikle cilt sağlığı hususunda barındırdığı potasyum zengini ele alındığında hurma çok etkili bir doğal yöntemdir. Hurmanın tüketimi ciltteki potasyum seviyesini dengeli tutmak konusunda oldukça başarılıdır. Aynı zamanda yüksek tansiyon problemleri yaşayan kişiler için hurma tüketmek yüksek tansiyon seviyesinin düzenlenmesine ve dengelenmesine destek olur. Bununla birlikte cildinizin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.

2. Kanser Riskine Karşı Koruyucu

Kansere karşı koruyucu bir etkisi bulunan hurmanın bu hususta kanser riski taşıyanlara önerildi gözlenmektedir. Zira barındırdığı vitamin zenginliği ele alındığında hurma tüketen kişilerin vücutlarının kansere karşı daha dayanıklı ve daha savaşçı bir yapıya sahip olması söz konusudur. Zira vitaminlerinin yanı sıra hurma bir posa kaynağı olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla kanser riski taşıyan kişilerin hurma tüketmesi bu riske karşı mücadele ederken kendilerine destek olacaktır.

3. Bağışıklık Sistemini Güçlendirmesi

Hurma tüketmek bağışıklık sisteminin güç kazanması için etkili bir doğal yöntemdir. Zira hurma içeriğinde barındırdıkları dolayısıyla bir antioksidan olma özelliği taşımaktadır. Bu hususta hurma tüketmek bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ciddi ölçüde destek sağlar. Özellikle sıkça hastalıklara yakalanan kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri için hurma tüketmeleri önerilmektedir. Böylece kişilerin bağışıklık sistemlerinde ciddi ölçüde bir iyileşme söz konusu olacaktır.

4. Sinir Sisteminin Korunması

Hurma tüketmek sinir sistemini korumak için de etkili bir seçenektir. Zira hurma B1 ve B2 vitaminleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Dolayısıyla sinir sisteminin korunmasında hurma etkin bir rol oynayabilir. Böylece kişiler daha sağlıklı bir sinir sistemine sahip olabilir. zira vitaminleri dair unutulmaması gereken en temel ve en gerekli durumlardan biri Show TV’nin vücut tarafından üretilmediği veya vücudun bu bakımda öğrettiği vitamininin yetersiz kaldığı durumudur. Bu durumda vücudumuzun metabolik reaksiyonlar gösterebilmesi için ihtiyaç duyduğu bu organik bileşenleri, yani vitaminleri, dışarıdan almak durumunda kalırız. Hurma ise bu hususta B1 ve B2 vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için ihtiyacınız olan bu vitaminli desteğini hurma ile giderebilirsiniz.

5. Kansızlığa Olumlu Etkisi

Kansızlığa karşı mücadelede hurma tüketmek bu mücadeleyi veren insanlar için oldukça güçlü bir destekçisidir. Kansızlık problemi yaşayan kişilerin hurma tüketmesi hem kan üretimini arttırmakta hem de kişilere enerji vermektedir. Bundan dolayı kansızlık sorunuyla savaşan kişilere hurma tüketmesi önerisi yapılmaktadır.

6. Rahatlatıcı Etki

Hurma tüketimi insanlar üzerinde rahatlatıcı ve dinlendirici bir etki gösterir. Aynı zamanda sağladığı enerji bakımından da insanlara fayda sağlayan hurma günün yorgunluğunu atmak konusunda etkili tercihlerden biri olabilir. Bununla birlikte insanların stres seviyesinde azalma gözlenmesi de hurma tüketimi ile birlikte mümkün olabilir.

7. Karaciğeri Güçlendirmesi

Karaciğerin kuvvetini arttırmak konusunda etkili olan hurma bu hususta karaciğer için en faydalı besinlerden biridir. Özellikle sigara ve alkol tüketimi konusunu bir alışkanlık haline getiren kişilerin karaciğerlerine olabildiğince iyi bakmaları gerekir. Zira bu ürünlerin kullanımı karaciğerler için oldukça zararlıdır. Dolayısıyla bu tarz alışkanlıkları bulunan kişilerin karaciğer sağlıklarını korumak için daha çok çaba göstermeleri gerekir. Bu hususta hurma tüketimi kişilerin karaciğer sağlığını korumaları için destekçisidir.

8. Çok Besleyici

Kurutuldukları için kalori içerikleri çoğu taze meyveden daha yüksektir. Hurmanın kalori içeriği, kuru üzüm ve incir gibi diğer kuru meyvelerin kalori içeriği ile benzerdir.

Hurmadaki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Geri kalanı çok az miktarda proteinden. Hurmalar, kalorilerine rağmen önemli miktarda lifin yanı sıra bazı önemli vitamin ve mineraller içerir.

3.5 ons (100 gram) porsiyon aşağıdaki besinleri sağlar:

Kalori: 277 Karbonhidrat: 75 gram Elyaf: 7 gram

Protein: 2 gram Potasyum: RDI’nin% 20’si Magnezyum : RDI’nin% 14’ü Bakır: RDI’nin% 18’i Manganez: RDI’nin% 15’i Demir: RDI’nin% 5’i B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın% 12’si

Hurma, antioksidan bakımından da yüksektir ve bu, sağlık yararlarının çoğuna katkıda bulunabilir.

9. Yüksek Lifli

Yeterli lif almak genel sağlığınız için önemlidir.

3,5 onsluk bir porsiyonda neredeyse 7 gram lif ile beslenmenize hurma eklemek, lif alımınızı artırmak için harika bir yoldur.

Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder.

Ayrıca hurmadaki lif, kan şekeri kontrolü için faydalı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Bu nedenle, hurmaların düşük glisemik indeksi (GI) vardır ve bu, belirli bir yemeği yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar hızlı yükseldiğini ölçer.

10. Beyin Sağlığını Teşvik Edebilir

Hurma yemek beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Laboratuvar çalışmaları, beyindeki interlökin 6 (IL-6) gibi inflamatuar belirteçleri düşürmek için hurmaları faydalı bulmuştur. Yüksek IL-6 seviyeleri, Alzheimer gibi daha yüksek nörodejeneratif hastalık riski ile ilişkilidir.

Plaklar beyinde biriktiğinde, beyin hücreleri arasındaki iletişimi bozabilir ve bu da sonuçta beyin hücresi ölümüne ve Alzheimer hastalığına neden olur.

Bir hayvan çalışması, hurma ile karıştırılmış yiyeceklerle beslenen farelerin, yemeyenlere kıyasla önemli ölçüde daha iyi hafıza ve öğrenme yeteneğine sahip olduğunu ve ayrıca daha az kaygı ile ilişkili davranışa sahip olduğunu buldu.

Hurmanın potansiyel beyin güçlendirici özellikleri, flavonoidler de dahil olmak üzere iltihabı azalttığı bilinen antioksidan içeriklerine atfedilmiştir.

Bununla birlikte, hurmaların beyin sağlığındaki rolünü doğrulamak için insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Havucun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Udi Hindi bitkisi nedir? Udi Hindi faydaları ve özellikleri nelerdir?SağlıkHabere Git

Editör: TE Bilisim