Ebubekir Doğan / New York / Özel Haber

Amerika’da yapılan genel seçimlerde Donald Trump büyük bir yenilgiyle seçimi kaybetse de ABD’de güçler ayrılığının bir ayağı olan senato seçimleri hala tamamlanabilmiş değil. Amerika’da her eyalet iki senatörle temsil ediliyor. 3 Kasım’da yapılan seçimlerde Demokratlar senatör sayısını bir arttırarak 48’e yükseltti. Diğer taraftan Cumhuriyetçilerin senatodaki sandalye sayısı ise 50 olarak önümüze çıkıyor. 3 Kasım seçimlerini kazanan Demokratlar bunun yanında temsilciler meclisinde de çoğunluğu elinde bulunduruyor. Bu zaferi perçinlemek isteyen Demokratlar senatodaki eşitliği sağlayarak kongrenin her iki kanadında çoğunluğu sağlayarak başkanın topal ördek olmasının önüne geçmek istiyor. Bunun sağlamanın yolu ise seçimlerin yenilendiği Georgia eyaletinde senato seçimlerini kazanmak.

ANTİ DEMOKRATİK SEÇİM YÖNTEMİ

Georgia eyaletinde senato seçimlerinin 3 Kasım’dan sonra yenilenmesinin arkasında anti demokratik bir seçim sistemi bulunuyor. 1870’lerin başlarında siyahi insanların beyazlardan sosyal, ekonomik ve siyasi olarak ayrılmasını ön gören Jim Crow yasaları Georgia eyaletinin seçim sistemini de derinden etkiliyor. Jim Crow yasaları yüksek mahkemenin siyahiler lehine verdiği kararı tersine çevirmek isteyen güney eyaletlerinin başını çektiği eyaletler tarafından uygulanıyordu. Bu eyaletlerden biri de Georgia idi. Bu yasalardan bir tanesi de eyaleti temsil edecek senatör seçimlerini etkiliyor. Siyahilerin senatoya temsilci göndermesini engellemek amacıyla adayın % 50’den fazla oy almasını şart koşuyor. Her iki adaydan bir tanesinin % 50’yi almaması halinde ise seçimler yenileniyor. İşte 3 Kasım seçimlerinde bu durum oluştu ve Georgia eyaletinde seçimler yenilendi ve kesin sonuçlar açıklanacak.

SEÇİME KATILIM YÜKSEK

3 Kasım 2020’de yapılan seçimler her bakımıyla Amerika açısından tarihi sonuçları olan bir seçim oldu. Pandemi dolayısıyla seçimlere katılımın düşük olacağını öngören uzmanların aksine seçimlere katılım tarihi itibariyle yüksekti. Özellikle posta yoluyla kullanılan yüz milyonu aşkın oyla beraber seçimlere katılım % 66,7 yakın bir oranda gerçekleşti. Bu tam olarak 159 milyon oyla son 120 yılın en yüksek katılım oranı olarak karşımıza çıkıyor.

Bu arada George Floyd’un öldürüldüğü Minnesota eyaleti % 80 seçime katılım oranı ile katılımın en yüksek olduğu eyalet olarak öne çıktı. Georgia eyaletinde 3 Kasım’da ortaya çıkan sonuçlar bir nevi sürpriz olarak görüldü. Seçiciler kuruluna 16 temsilci gönderen Georgia şüphesiz salıncak eyaletler arasında en önemli eyalet olarak önümüze çıkıyor. Demokratlar 1992’den beridir bu eyalette çoğunluğu alamıyordu ve 3 Kasım seçimlerinde bu bozuldu ve Demokratlar seçimi yaklaşık on bir bin oy farkıyla kazanarak 16 seçiciler kurulu oyunu almaya hak kazandı.

KRİTİK ÖNEME SAHİP

Georgia eyaletinde yenilenen senato seçimleri tarihi sonuçlarıyla beraber geldi. Demokratların adayı siyahi Rafael Warnock ve 33 yaşındaki Jon Ossoff’ın yenilenen senato seçimlerini kazanma şansı demokratların kongrenin her iki kanadını kontrol etmesinin önünü açacak. Georgia eyaletinde seçilmiş siyahi bir senatör yoktu, Rafael Warnock seçimi kazanarak bir ilke imza attı. Demokrat Jon Ossoff ise seçilmesi halinde Georgia eyaletinde seçilmiş en genç senatör olarak kayıtlara geçecek. Demokratlar Ossof’un da kazanması halinde Senato’da sandalye sayısını eşitlemiş olacak. Bu durumda, senatonun lideri başkan yardımcısı Kamala Harris demokratlar lehine oy kullanacağı için senatodaki çoğunluk demokratlara geçmiş olacak. Georgia’da kesin sonuçların yurtdışındaki askeri üslerde kullanılan oyların sayılmasıyla açıklanması bekleniyor. Bunun için de son tarih 8 Ocak Cuma yerel saat 17 olarak eyalet tarafından belirlenmiş durumda.

Editör: TE Bilisim