Akile Gürsoy, 27 Mayıs sabahını bu köşkte yaşadığını dile getirerek, şunları anlattı:

“O sabah çocuklar tank uğultularıyla uyandık. Aydın Menderes, annesi Berrin hanımefendiyle geldi. O sabah erken saatlerde büyükbabamı (Celal Bayar) gelip aldılar. Babam Kütahya Milletvekili Ahmet İhsan Gürsoy, Almanya’daydı. İlk uçakla Türkiye’ye geldi. Sadece bizim için değil, aile olarak söylemek istemiyorum ama Türkiye için çok sarsıcı, karanlık bir leke olarak adlandırılan dönüm noktası oldu.”

Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Akile Gürsoy, Adnan Menderes’le bir kaç defa karşılaştığını anlatarak, şöyle devam etti:

“Çok sevdiğimiz bir kişiydi. Çocukken her karşılaştığımda ilgilenen değişik yapıda bir insandı. Ayrıca 27 Mayıs’tan sonra demokrasi şehidi dediğimiz Fatin Rüştü Zorlu idam edildiğinde 50 yaşındaydı. 27 Mayıs’tan sonra pek çok kimse Yassıada’da hayatını kaybetti.

27 Mayıs hep kansız bir darbe gibi tanıtılmak istendi aslında öyle değil. Ölümle veya hayatı kırık kalan, bir daha hayatına hiç devam edemeyen pek çok kişi bıraktı gerisinde. Darbelerin kapısını açmış oldu. Bu darbeyi onaylıyorum, öbürünü onaylamıyorum diye bir şey olamaz. İdare şekli olarak darbelere olumlu bakılamaz. Şu darbe iyidir gibi bir ayrım olamaz.”

Editör: TE Bilisim