Uzlaştırmanın” dava şartı haline getirilip, kapsamının genişletilmesinin ardından, bu yolla yılda 400 bin dosyanın mahkemeye intikal etmeden çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

AA muhabirinin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasının ardından uzlaştırmada yeni dönem başladı.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü kapsamında uzlaştırmaya ilişkin çalışmalar da yapmak üzere Cezada Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı kuruldu.

Öte yandan uzlaştırma kapsamında tüm cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde uzlaştırma büroları kurulacak.

“Uzlaştırmanın” dava şartı haline getirilmesiyle, şüpheli hakkında kamu davası açılması için yeterli şüphenin bulunması halinde, dosya ilk olarak uzlaştırma bürosuna gönderilecek.

Büro tarafından görevlendirilen eğitimli uzlaştırmacılar, taraflarla irtibata geçerek uzlaştırma teklifi ve işlemlerini gerçekleştirecek. Uzlaştırmacı, uzlaştırma sonucu düzenleyeceği raporu büroya iletecek.

Yeni düzenlemeye göre cumhuriyet savcısı ile kolluk görevlisi uzlaşma teklifinde bulunmayacak.

CMK‘nın 253’üncü maddesinde yapılan düzenlemeyle avukatlar ve hukuk öğrenimi görmüş kişiler uzlaştırmacı olabilecek. Uzlaştırmacılar, eğitimin ardından yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde göreve başlayabilecek.

Kamu davası açıldıktan sonra da kovuşturma konusu suçun uzlaştırma kapsamında olduğunun anlaşılması halinde de uzlaştırma işlemlerinin yerine getirilmesi için dosya, uzlaştırma bürosuna gönderilecek.

400 bin dosyada uzlaştırmaya gidilecek

Şikayete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın uzlaştırma yoluna gidilebilecek suçların kapsamının genişletilmesiyle tehdit, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, kişilerin huzur ve sükununu bozma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarının yanı sıra kasten ve taksirle yaralama, konut dokunulmazlığının ihlali, hırsızlık ve dolandırıcılık suçlarında uzlaşma yoluna gidilebilecek.

Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olmayan suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda ise uzlaşma yoluna gidilemeyecek.

Düzenlemelerle etkinliği artırılan uzlaştırma kapsamında yılda 400 bin dosyanın mahkemelere intikal etmeden bu yolla çözüme kavuşturulması, soruşturma dosyalarının davaya dönüşmeden çözülmesiyle yargıdaki iş yükünün azaltılması amaçlanıyor.

Cezada alternatif çözümler arasında yer alan uzlaştırma ile cumhuriyet savcısı ve hakimlerin nitelikli dosyalara daha fazla vakit ayırabilmelerinin sağlanması planlanıyor.

Editör: TE Bilisim