Furkan Benli-İstanbul

Türkiye’nin başarılı adımları neticesinde Libya’da hezimete uğrayan Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ile yeni çatışma sahası oluşturma peşinde.

Abu Dabi’de yayımlanan bazı rapor ve analizlere göre BAE’nin, Türkiye ile karşı karşıya geleceği bir sonraki bölgenin Afrika Boynuzu’nda olması beklendiği ifade ediliyor.

BİN ZAYED: HAYATİ ÖNEME SAHİP!

El-Haliç el-Cedid sitesinin haberine göre Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el-Nahyan, yaşanabilecek anlaşmazlığın BAE’nin “Babu’ul Mendep, Kızıldeniz, Yemen’in güney kıyıları”ndaki hayati öneme sahip menfaatleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi.

Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el-Nahyan.

Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki yatırımlarını artırmaya ve askeri varlığını genişletmeye çalıştığını söyleyen Bin Zayed, Sudan’daki “ Müslüman Kardeşler Cemaati”nin geçtiğimiz hafta imzalanan Sudan- İsrail normalleşme anlaşmasına paralel olarak Türkiye ile anlaşmalar için yetkililere baskı yaptığını öne sürdü.

TÜRKİYE’YE KARŞI ORTAK GÜÇ KURMA ÇABASI

Bin Zayed ayrıca BAE’nin Afrika Boynuzu kıyılarında Türk savaş gemilerine karşı hazırlık amacıyla Mısır ve Suudi Arabistan ile koordinasyon içinde olduğunu belirterek Mısır ve Suudi donanmalarıyla iş birliği içinde ortak bir deniz kuvveti oluşturulacağını ifade etti. Veliaht Prens oluşturulacak deniz kuvvetinin Sudan limanlarından birinde konuşlanacağını da sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammet bin Selman (Sol)-Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el-Nahyan.

AFRİKA BOYNUZU NEREDE?

Afrika Boynuzu Afrika’nın kuzeydoğusunda bir yarımada. Afrika’nın doğusunun en uç noktasında yer alan Afrika Boynuzu, yaklaşık 2 milyon km²’lik bir alanı ifade etmektedir. Eritre, Cibuti, Somali ve Etiyopya’nın yer aldığı bu alanda yaklaşık 115 milyon insan yaşamaktadır.

Afrika Boynuzu’nun harita üzerindeki konumu.

KONUMU ÜLKELERİ CEZBEDİYOR

Afrika’nın doğusunda Etiyopya, Somali, Eritre ve Cibuti’yi içine alan Afrika Boynuzu, Avrupa ile Uzakdoğu’yu bağlayan deniz yoluna hakimiyeti nedeniyle siyasi ve ekonomik açıdan büyük önem taşıyor.

Sudan İslam Fıkıh Konseyi işgalci İsrail’le normalleşmenin haram olduğu fetvasını yayınladı

Dünya

Habere Git

Editör: TE Bilisim