2 milyondan fazla vatandaşın elin rahatlatan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi yani EİKP sayesinde her haneye 1000’er lira ödeme yapıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın öncülüğünde başlatılan EİKP ödemesi hakkında detaylar merak ediliyor. E-Devlet üzerinden başvuruların alındığı destek programı için şartlar belirlendi. Peki, EİKP ödemesi nedir? EİKP ne anlama geliyor ve kimlere ödeniyor? İşte konuyla alakalı tüm detaylar…

EİKP ÖDEMESİ NEDİR?

EİKP ödemeleri korona virüs pandemi döneminde maddi durumu sıkıntıda olan kişilere ekonomik açıdan destek olmaya devam etmektedir. Bu destek yardımları Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ortak çalışmaları olarak yürütülmektedir. Bu yardım 3 farklı zaman diliminde salgın nedeniyle durma noktasına gelen ekonomiyi ve hane içi temel ihtiyaçların karşılanması için belirli tarihlerde vatandaşlara dağıtılmıştır. 1. 2. ve 3. faz yardımı olarak bildiğimiz sosyal destek programı yeni adıyla EİKP olarak karşımıza çıkmaktadır.

PTT üzerinden otomatik bir şekilde hesaplara geçen Ekonomik İstikrar Kalkınma Paketi Ş-EİKP ödeme kodu ile 1000 TL olarak verilmektedir. Hane başına verilen Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bin lira sosyal destek başvuruları e-devlet üzerinden form aracılıyla gerçekleştirilmektedir.

EİKP NE ANLAMA GELİYOR VE KİMLERE ÖDENİYOR?

Bakanlık, e-Devlet üzerinden yapılacak 1000 lira nakdi desteğe ilişkin başvuru kıstaslarını da belirledi. Desteğin daha önce dağıtımı yapılan ilk iki fazında sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi aileleri merkeze alan Bakanlık, 3. fazda kapsamı genişletti.Buna göre, Pandemi Sosyal Destek Programı Faz 1 ve Faz 2 kapsamında verilen 1000 liralık nakdi destekten yararlanmamış olanlar Faz 3’e başvuruda bulunabilecek.

Ayrıca, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4/A maddesi kapsamındaki kamu işçileri, 4/C maddesi kapsamındaki memurlar, Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir veya aylık alanlar (emekliler) ile İŞKUR’un Kısa Çalışma Ödeneği ile İşsizlik Ödeneğinden faydalananların başvuruları değerlendirmeye alınmayacak.Bu kıstasların dışında olan tüm haneler destek için başvurabilecek.

Vatandaşlar, başvuru süreçlerini e-Devlet üzerinden takip edebilecek. Desteğe ilişkin ödeme zamanı ve şekli daha sonra açıklanacak.

Editör: TE Bilisim