Konut kredisi için gerekli evraklar nelerdir?

2021 yılı konut kredisi için gereken belgeler şu şekildedir:

Kimlik yada kimlik yerine geçen bir belge (pasaport, ehliyet) İkametgah belgesi Maaş bordrosu yada kendi işini yapanlar için vergi levhası Kat mülkiyeti yada irtifak tapusu Yapı kullanım izin belgesi yada inşaat ruhsatının kopyası Başvuru formu

Başvuru formunda kişilerden istenen bilgilerden bazıları şunlardır:

Kimlik bilgileri Telefon Adres Meslek durumu Eğitim durumu Askerlik durumu Kiracı ya da ev sahibi bilgisi

Konut kredisi alırken pek çok bankanın çeşitli kredi imkanları bulunmaktadır. Alınacak konutun bedelini belirli bir ölçüye dek karşılayan bu krediler farklı vade seçenekleri ve ödeme planlarıyla sunulurlar.

Hangi Konutlar Krediye Uygundur?

Konut kredisi için uygun olan evler arasında şunlar yer alır:

Kat mülkiyeti yada irtifakı alınan konutlar İskanlı konutlar

İnşaatının %80’i tamamlanmış konutlar İpoteksiz konutlar

Bu kategorilerden birine giren evler için kredi çekmek mümkündür. Söz konusu ev kredileri olduğunda faiz oranları önemlidir. Yüksek meblağlar için kullanılan bu kredilerdeki ufak oranlı faiz farklılıkları büyük sonuçlar doğurabilir. Faiz oranları genellikle vade sayıları ile doğru orantılıdır. Az faizli kredi çekmek için vade sayısını asgari düzeyde tutmak gerekir.

Konut Kredisi Masrafları Nelerdir?

Konut kredisi için sarfedilen masraflar şu şekilde sıralanabilir:

Peşinat ücreti Hesap işletim ücreti Dosya masrafı Kişisel kaza sigortası masrafı Hayat sigortası masrafı Ekspertiz ücreti İpotek tahsis ve fekki bedeli Konut sigortası bedeli DASK ücreti Komisyon masrafları

Konut kredileri ev bedelinin en fazla %80’i kadar olmaktadır. Durum böyle olunca evin minimum %20’lik bedelinin peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. Ev kredilerinin vadeleri tam vaktinde ödenmelidir. Geç ödemenin cezası bulunduğu gibi bazı bankalar erken gelen ödemelere de ceza uygulamaktadır.

Konut Kredisi Masrafları Nasıl Hesaplanır?

Ev kredisi masrafları altta yer alan kalemlerin toplanmasıyla elde edilir:

Dosya masrafları: Kredi miktarının en fazla %0.5’i kadar olabilir. Ekspertiz ücreti: Hizmeti veren kişinin inisiyatifine göre değişir. İpotek işlemleri: Tapu kadastroda doğan bu masraflar kredi fırsatından yararlanan kişiler tarafından ödenir. Sigorta masrafları: Sigorta hizmetlerini sağlayan kurumlara göre değişir.

Konut kredisi

çekerken ortaya çıkan masraflar için ortak bir meblağ dillendirmek mümkün değildir. Kredi masrafları kişiden kişiye göre değişir.

Konut Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Ev kredisi veren bankalar ve sundukları kredi miktarları şu şekildedir:

Garanti Bankası: 10.000-200.000 TL

ING Bank: 1.000-1.000.000 TL YapıKredi Bankası: 1.000-1.000.000 TL AKBANK: 1.000-5.000.000 TL HalkBank: 500-2.000.000 TL Türkiye İş Bankası: 1.000-1.500.000 TL Şekerbank: 1.000-1.000.000 TL Ziraat Bankası: 10.000-1.000.000 TL

Vade seçenekleri 10-30 yıl arası değişen bu kredilerin miktarları bankaların kararlarıyla birlikte değişebilir. En doğru bilgiler için bankaların internet sitelerinden bilgi edinilebilir.

Konut Kredisi Nasıl Yapılandırılır?

Ev kredisi yapılandırma işlemi aşağıdaki durumlarla bağlantılı olarak yapılandırılır:

Faizler düştüğünde kredinin de faizini düşürebilmek adına yapılandırma işlemi gerçekleştirilebilir. Ödemekte zorluk yaşandığında kredi ödeme yöntemi güncellenebilir. Bu durumda yeni bir ödeme planı oluşturmak bankanın inisiyatifindedir. Borç transferi yöntemiyle bazı bankalar farklı faiz oranlarıyla borçları üstlenirler. Bu durumda kredi yapılandırılmış olur.

Konut kredisi yapılandırırken akılda tutulması gereken ilk konu toplam ödenecek olan paranın miktarıdır. Bazı yapılandırma biçimleri daha fazla para ödenmesine yol açabilmektedir. Böylesi bir duruma maruz kalmamak için doğru bir kar-zarar hesabı yürütmek gerekir.

Editör: TE Bilisim