Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkentteki Avrupa’nın en büyük otomobil satış merkezi OTONOMİ’nin açılış töreninde vatandaşlara hitap etti. 15 Temmuz’daki 2. Kurtuluş Savaşı’nda Başkomutan sıfatıyla milleti sokaklara davet eden Erdoğan, Fetullahçı alçaklarla Türkiye’yi bölemeyen üst aklın yeni planına değindi. Erdoğan, ekonomik darbeye kalkışan lobinin oyunlarının bozulması için milletin döviz birikimini altın veya TL’ye çevirmesi gerekliliğini vurgulayarak şunları kaydetti:

Yine teğet geçecek

“Son günlerde hani bir döviz meselesi çıkardılar, ‘Dolar şöyle oldu, böyle oldu’ ne olursa olsun. Ben milletime şunu hatırlatıyorum; sevgili milletim, sizleri Allah için seviyorum, yastığının altında dövizi olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk Lirası değer kazansın, altın değer kazansın. Ne lüzumu var; gideceğiz dövize değer kazandıracağız? Gelin bunu yapın. Bu adımı attığımız sürece birilerinin oyunu da bozulacaktır. Hiç endişe etmeyin, bu oyunu kısa zamanda bozarız. Bundan önce de bunu yaptılar, 2007-2008’de de yaptılar. O zaman ne dedim: ‘Teğet geçecek.’ Aynı şeyi yine söylüyorum, teğet geçecek.”

Faizleri düşürün

Erdoğan, kahraman milletin ardından Merkez Bankası ve özel bankalara da seslendi. Faiz oranlarının düşürülmesinin yatırımcının Türkiye’ye gelmesi için hayati önem taşıdığını kaydeden Erdoğan, “Faizi düşürmekten başka çare yok diyorum. Yine aynı şeyi söylüyorum. Amerika’da, Japonya’da, Avrupa’da faiz yüksek mi? Peki ya onlarda bu kadar düşük de, biz niye 14, 15, 16’larda dolaşıyoruz? Biz düşük faizle yatırımcının önünü açacağız.” dedi.

İlk adım Borsa İstanbul’dan

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türk Lirası’na yatırım yapın çağrısına uyan ilk kuruluş Borsa İstanbul oldu. Kurumdan yapılan açıklamada “Borsa İstanbul, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yaptığı çağrıya destek mahiyetinde, 2 Aralık 2016’dan itibaren tüm nakdi varlıklarının Türk Lirası’na çevrilmesine ve Türk Lirası hesaplarında tutulmasına karar vermiştir” ifadelerini yer verildi. Borsa İstanbul’un alkışlanacak hareketinin ardından gözler milyar dolarlara yön veren işadamları derneklerine ve bankalara çevrildi…

Altın ve TL’ye yatırım yapın

“Son günlerde hani bir döviz meselesi çıkardılar, ‘Dolar şöyle oldu, böyle oldu’ ne olursa olsun. Ben milletime şunu hatırlatıyorum, sevgili milletim, sizleri Allah için seviyorum, yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk lirası değer kazansın, altın değer kazansın. Ne lüzumu var, gideceğiz, dövize değer kazandıracağız? Gelin bunu yapın. Bu adımı attığımız sürece birilerinin oyunu da bozulacaktır. Hiç endişe etmeyin, bu oyunu kısa zamanda bozarız. Bundan önce de bunu yaptılar, 2007-2008’de de yaptılar. O zaman ne dedim: ‘Teğet geçecek.’ Aynı şeyi yine söylüyorum, teğet geçecek.”

Faizleri düşürün

Erdoğan, ayrıca göreve geldiği ilk günden buyana düşmesi için mücadele verdiği, hatta “Karşıyım” dediği faiz ile ilgili Merkez Bankası’na yine seslendi. Faizlerin zaman kaybetmeden düşürülmesinin Türkiye’nin hayrına olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faizi düşürmekten başka çare yok diyorum. Yine aynı şeyi söylüyorum. Biz dünyaya bakalım. Amerika’da, Japonya’da, Avrupa’da faiz yüksek mi? Peki ya onlarda bu kadar düşük de, biz niye 14, 15, 16’larda dolaşıyoruz. Biz düşük faizle yatırımcının önünü açacağız. Yüksek faiz finans sektörünü ihya eder. Bunu aynı zamanda kamu bankaları için de söylüyorum.”

Kardeşi kardeşe kırdırıyorlar

Erdoğan, daha sonra Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Külliyesi’nin açılışına katılarak, İslam dünyasının sorunları, Müslümanlar arasına sokulan fitnelerine dair mesajlar verdi. Selçuklu ve Osmanlı çatısı altında asırlarca birlikte yaşayan Araplar ile Türkler’in küresel güçlerin uydurdukları yalanlarla birbirine düşman edilmeye çalışıldığını ifade eden Erdoğan, ‘’Bize Arapların ihanet ettiği söylendi. Hatta çok çirkin ifadelerle tanımlandılar. Hatta onlara da Osmanlı’nın onları sömürdüğü ileri sürüldü. Gerçek hadiseler yerine ikame edilen safsatalarla insanlar hasım kılındı. 1. Dünya Savaşı’nda tohumları ekinen ve 2. Dünya Savaşı’nda perçinlenen bu kardeşi kardeşi kırdırma daha da körükleniyor” değerlendirmesini yaptı.

Mezhepçiliğe isyan

Erdoğan, Mezhepçilik yaparak Suriye, Irak ve Yemen’de Müslümanları katleden İran’a da sert çıktı. Cumhurbaşkanı, Müslümanların mezheplerin değil İslam’ın savunucusu olması gerektiğine vurgu yaparak, ‘’Yorumlar bizim için olmazsa olmaz değildir. Bizim için olmazsa olmaz Din-i Mübin-i İslam’dır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim