15 Temmuz’da Fetullahçı teröristlere karşı milletin verdiği Kurtuluş Savaşı’na Başkomutanlık eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tüm dünyayı sömüren, terör babası üst aklın ekonomik darbe girişimine karşı, 79 milyon vatanpervere yönelik olarak yaptığı “Dövizleri bozdurun” çağrısı gölge CIA olarak bilinen Stratfor düşünce kuruluşunu bir hayli panikletti.

Domino etkisi olabilir

Erdoğan’ın söz konusu çağrıyı 3 Aralık’ta yaptığı hatırlatan ve Türkiye’deki bu gelişmeyi diğer ülkelerin de yakından izlediği belirtilen Stratfor, yazısında, doların yükselişiyle başedebilmek için ekonomik tehdit altındaki diğer ülkelerinde aynı yolu izleyebileceklerini öne sürdü. Strafor, üst aklın kıskacındaki diğer ülkelerinde dolara karşı henüz bir hamle yapmadığını ve buna cesaret edemeyeceğini iddia etti.

Diğer yandan Erdoğan’ın Çin, Rusya ve İran ile ticarette yerli para birimi dönemini başlatmaya yönelik adımlarını değerlendiren istihbarat örgütü, Cumhurbaşkanı’nın dolara bağımlı bir sisteme karşı savaş verdiğini dile getirdi.

Örgüt, Erdoğan’ın yerli para hamlesinin çevre ülkelere de yayılmasının doların 1 asırlık tahtını yerle bir edebileceğinin tespitini yaparken, küresel ticarete yön vermeye aday 2 para biriminin İngiliz Sterlini ve Japon Yeni olduğunu aktardı. İstihbarat örgütü, Haçlı Avrupa’nın eurosu ve Çin Yuanı’na ise şans tanımadı.

Ayrıca, CIA’in kuruluşu olan Stratfor, 15 Temmuz gecesi İstanbul’a hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının koordinatlarını paylaşarak, FETÖ’cü alçaklara yardım ve yataklık etmişti…

Kim bu Stratfor?

1996’da Teksas’ın Austin kentinde kurulan özel bir istihbarat kurumu. Gölge CIA olarak dile getirilen, yayınladığı analiz ve verdiği haberlerle hep bir adım önde bulunan, ABDSavunma Bakanlığı’na danışmanlık yapan, eski istihbaratçı yetmiş kişinin çalıştığı bir kurum. Başında da meşhur siyaset bilimci kehanetleriyle ünlü George Friedman bulunuyor.

Editör: TE Bilisim