Su maymunu nedir? Su maymunu neden gündem oldu? Soruların cevapları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Su maymunların uzun kuyrukları, dişleri, su geçirmeyen tüyleri, bıyıkları ve ayak yapısıyla dikkati çekmesiyle sosyal medyada gündem olması vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, Su maymunu nedir? Su maymunu neden gündem oldu? İşte tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

SU MAYMUNU NEDİR?

İstilacı hayvan türleri arasında yer alan ve halk arasında “esrarengiz fare” olarak bilinen su maymunları, yerleştikleri Iğdır’da doğaya zarar vermeden yaşıyor. Ana vatanı Güney Amerika olan su maymunları, kürk üretimi için getirildikleri bölgede çiftliklerden kaçarak ulaştıkları Karasu ve Bulakbaşı sazlıklarında yaşamını sürdürüyor.

Halk arasında “koypu” ve “esrarengiz fare” olarak da adlandırılan su maymunları, yaşadıkları Iğdır’daki sulak alanlarda bölge şartlarına ayak uydurdu. Normalde istilacı tür olarak kabul edilen ve hızlı üremesiyle bilinen su maymunları, Iğdır’ın iklim şartlarında, diğer bölgelerin aksine daha yavaş üreyerek varlığını koruyor.

Su maymunlarının Iğdır ve Edirne’de görüldüğünü belirten Çoban, “Türkiye’de egzotik olarak görülen, istilacı kabul edilen bir tür. Ülkemizin çatısı olarak kabul edilen Ağrı Dağı’nın eteklerindeki Iğdır’da hayatlarını sürdürmeye devam ediyorlar.” dedi.

SU MAYMUNU NEDEN GÜNDEM OLDU?

Edirne’den geçen Tunca Nehri’nin debisi “kırmızı ikaz” seviyesine yükseldi. Debisi artan nehirde su maymunları görüntülendi. Hem kaynağını aldığı Bulgaristan hem de Edirne’deki kuvvetli sağanaklara bağlı olarak Tunca Nehri’nin debisi 24 saatte yaklaşık 20 kat arttı.

Suakacağı mevkiindeki ölçüm istasyonundan dün 12 metreküp/saniye olarak ölçülen debi, son ölçümde 210 metreküp/saniye seviyesine çıktı. Bu nedenle kritik seviyede akan nehir için kırmızı ikaz verildi. Nehir, Sarayiçi mevkiinde yer yer taştı.

Bu arada, debisi artan nehirde su maymunları da görüntülendi. Sosyal medyada görüntülerin ardından su maymunları en çok araştırılan kelimeler arasında yer aldı.

Kemirgenlerin en büyüğü olarak nitelenen su maymunlarının Bulgaristan’da kürkleri için beslendiği çiftliklerden, suyun yükselmesiyle akıntıya kapılıp geldikleri düşünülüyor.

Editör: TE Bilisim