Doğum izni hesaplama nasıl yapılır?

2021 yılı için doğum izni hesabı şu şekilde yapılır:

Kadınlar için doğumdan sekiz hafta öncesi ve sonrası gebelik izni kapsamında yer alır. Sağlığı çalışmaya elveren kadınlar bunu doktor raporuyla tasdik ederse hamileliklerinin 37. haftasına dek çalışabilirler. Doğum öncesi sağlık sebeplerinden dolayı kullanılmamış izinler doğum sonrasında geçerlidir. Çoğul gebelikler için doğumdan sonraki izne iki haftalık süre eklenir. Hamilelik esnasında rutin doktor kontrolünden geçmesi gereken kadınlara böylesi günler için ücretli izin yazılır.

Kanunlar tarafından bir hak olarak doğum izni kadınlar için 16 haftalık bir izin imkanı sunar. Bu süre zarfında sağlıklı bir biçimde doğum yapan kadınlar doğum sonraki süreçte bebeklerin ihtiyaç duyduğu bakımı onlara verebilmek adına doğum sonrası minimum sekiz hafta daha izinli sayılırlar.

Doğum İzni Almak İçin Neler Yapılır?

Doğum izni almak için izlenmesi gereken yol ilk önce bir doktora gitmek sonraysa gebelik izni dilekçesi yazmaktır. Doktordan alınan çalışamaz raporu iş yeri tarafından işleme alınmalıdır. Ardından yazılan izin dilekçesiyle kişiler doğum iznine ayrılmış sayılırlar. Bu işlem sonucunda belirli bir süre izinli sayılan vatandaşların özel sektörde ya da kamuda çalışıyor olması izin sürelerini etkilemez. Ancak özel sektördeki kişiler talep etmeleri durumunda ücretsiz izin haklarını kullanabilirler. Bu hak SGK tarafından sağlanan bir haktır ve işverenin insiyatifinde değildir. Bu hakkı kullanmak isteyen kadınlar ayrıca bir dilekçe yazıp iş yerlerine bu dilekçeyi ibraz ederler.

Babalar İçin Doğum İzni Ne Kadar?

Babalara tanınan doğum izni süresi çeşitli durumlara göre değişir ve aşağıdaki gibidir:

Emekli sandığına bağlı erkek memurlar için 10 gün

Özel sektörde çalışan erkekler için 5 gün Taşeron işçiler için 5 gün Sözleşmeli çalışan erkekler için 2 gün

Erkeklerin izin hakkı eşleri doğum yaptığı gün itibariyle başlar. Babalık izni olarak sayılan erkek doğum izni tıpkı kadınlarda olduğu gibi dilekçe yoluyla talep edilen bir haktır. Kanunlara göre babalık izni hafta sonlarından ayrılmaz. Yani izin süresi iş günü üzerinden değil gün sayısı üzerinden hesaplanır. Aynı şekilde resmi tatiller de bu izinden ayrı sayılmaz.

Doğum Sonrası Yarım Gün Çalışma

Doğum yapanlar için yarım gün çalışma imkanı kadınlara hem bebekleriyle ilgilenme hem de kariyerlerinde ilerleme imkanı sunar.

İlk çocuğunu doğuran anneler altmış, ikinci çocuğunu doğuranlar yüz yirmi, üçüncü çocuğunu doğuranlar ise yüz seksen gün yarı zamanlı çalışabilirler. Çoğul doğumlarda bu tarihlere otuz gün daha eklenir.

Çocuğu engelli olanlar için bu süre bir sene olmaktadır.

Böylesi bir çalışma sistemine geçen kadınların maaşlarından bir kesinti gerçekleştirilmez. Ancak maaş İŞKUR ve işveren arasında paylaştırılır. Çalışanı direkt olarak ilgilendiren bir durum yoktur. Doğum yapmadan evvel üç yıl içerisinde en az altı yüz günlük işsizlik primi ödeyen ve gebelik izni biter bitmez İŞKUR’a yarı zamanlı çalışma talebinde bulunan kadınlar bu fırsattan yararlanırlar. Ancak süt izni alamazlar.

Doğum İzni Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Gebelik izni hakkında bilinmesi gerekli olan şeyler şöyle sıralanabilir:

Doğumu geç gerçekleşen kadınların izin süreleri uzatılır. Erken doğum yapan kadınların doğumdan önce kullanılmamış olan süresi de doğum sonrası izne eklenir. İşçi olarak çalışan anneler sağlık durumlarına göre izin sürelerini artırabilirler. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen çiftlerden bir kişiye ya da tek başına evlat edinen birine sekiz haftalık bir izin verilir. Eşlerden her ikisi de memursa ikisi de bu fırsattan yararlanabilir.

Doğum izni fırsatından ayrı olarak süt izni, doğumdan sonra çalışma hayatına dönmeyen kadınlara sunulur. İşçiler için günde 1.5 saat; memurlar için ilk altı ay 3 saat, sonraki altı ay için ise 1.5 saat süt izni imkanı bulunur.

Editör: TE Bilisim