Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Libya Ordusu’nun, batı sahilinin tamamı, Trablus’un güneyindeki bölgeler ve ülkenin batısındaki stratejik Vatiyye Üssü, son olarak Trablus Havalimanı’nı Hafter milislerinden kurtardığını açıklamasının ardından, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya’nın geleceği konusunda fikir alışverişinde bulundu. Libya’yı kaosa sürükleyen darbeci Hafter, Libya’da düşerken; görüşmelerin ana gündemi Libya’da gelinen yeni aşamada “barışın inşası.”

İLK ULUSLARARASI TEMAS

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün 2.5 aylık aradan sonra ilk uluslararası konuğu Serrac’la Beştepe’de yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Serrac’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gelişinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay karşıladı. Yaklaşık üç saat süren Erdoğan – Serrac buluşmasında geçen kasım ayında Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması ve Askeri İşbirliği Anlaşması’nın geliştirilmesi, arama ve sondaj faaliyetlerinde işbirliğinin ilerletilmesi ele alındı. Libya’daki son gelişmelerin yanı sıra Türkiye’nin UMH’ye verdiği askeri danışmanlık hizmetine ilişkin konular ve Libya’da darbeci Hafter güçlerine karşı atılacak adımlar da değerlendirildi.

YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Türkiye’nin son dönemdeki desteği ile Libya ordusunun başkent Trablus’un tüm il sınırlarını kontrolüne almasıyla yeni bir aşamaya geçti. Serrac’ın Ankara ziyaretinde, Libya’daki gelişmelerde belirleyici olan Türkiye’nin “tüm Libya’yı kucaklayan siyasi bir çözüme ulaşma” hedefi çerçevesinde atılan ve atılabilecek adımlar yeniden değerlendirildi. Birleşmiş Milletler’in hafta başında Libyalı tarafların ateşkes görüşmelerini sürdürmeyi kabul ettiğini duyurmasının ardından, diplomasi alanındaki olası gelişmeler de masaya yatırıldı. Taraflar, siyasi çözüm çabalarında belirlenecek yol haritasına ilişkin fikir alışverişinde bulundu.

Libya ordusu kontrolü aldı

Fayiz es-Serrac’ın Ankara’ya doğru yola çıktığı saatlerde, Libya Ordusu, başkent Trablus’un il idari sınırlarının tamamında kontrolü sağladığını açıkladı. Ordu Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, görüntülü paylaşımda, telsizden ordu birliklerine anons yaparak, “Trablus İl İdari Sınırı’nın tamamında kontrolü sağladıklarını” duyurdu.

Önceki gün başkentin güneyindeki Trablus Uluslararası Havalimanı’ndan ülkenin doğusundaki darbeci Hafter’e bağlı milisleri çıkardıklarını duyuran Libya Ordusu, dün sabah başkentin güneyindeki Ayn Zara ve Vadi er-Rebi bölgelerinin tamamında kontrolü sağladığını, Kasr bin Gaşir ve Suk el-Hamis’i de milislerden aldıklarını açıkladı. Libya Ordusu’nun başkentin güneyinde Hafter milislerinin konuşlandığı noktalara yönelik ilerleyişi sürüyor.

“ÖNCELİK LİBYA’DA İSTİKRAR SAĞLAMAK”

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Serrac ortak açıklama yaptılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serrac ile verimli bir görüşme yaptıklarını aktarırken, varlık yokluk mücadelesinde Libya’ya en büyük desteği veren ülkenin Türkiye olduğunu belirtti ve Türkiye’nin kardeşlik hukukunun gereğini yapmaya devam edeceğini ifade etti. “Amacımız dost ve kardeş Libya halkının tamamının yeniden aynı idealler ve siyasi birlik etrafında toplanmasına katkı sağlamaktır. Türkiye’nin önceliği bir an önce Libya’nın istikrara kavuşmasıdır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözümün ancak BM himayesinde ve Libyalıların öncülüğünde yürütülecek bir siyasi süreçle tesis edilebileceğini söyledi.

HAFTER’İN TEMSİL KABİLİYETİ YOK

Açıklamasında “Darbeci Hafter” vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hafter’in Libya siyasi anlaşmasını reddedip, ülke yönetimini açıklayarak gerçek yüzünü gösterdiğine işaret etti. “Darbeci Hafter’i bir kenera koymak mümkün değil” gibi bir yaklaşım gösteren devlet başkanları ve temsilcileri bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, “ Onlara tekrar hatırlatıyoruz. hiçbirzaman Libya halkının sorunlarıyla ilgilenmeyen ve Libya’nın geleceğini sürekli tehdit altında tutan bir kişinin bu konuda masaya oturacak bir temsili kabiliyeti de olamaz. Bu kişi ve buna destek sağlayanlar barışın önündeki en büyük engeldir. Darbeci Hafter’i destekleyerek Libya’yı kan gölüne koyanları tarih yargılayacaktır” dedi.

UMH’nin son dönem kazandığı başarılara dikkat çeken Erdoğan, Serrac ile yaptıkları görüşmede, Libyalıların hayatını olumsuz etkileyen ablukanın kaldırılmasını görüştüklerini de vurguladı. Erdoğan, “Darbeci Hafter’in Libya halkının hakkı olan petrolü, daha fazla silah almak ve lejyoner toplamak için kaçak yollardan satmak istemesini yakından izliyoruz. Tüm aktörlere gereken adımları atmaları yönünde çağrımızı tekrarlıyoruz. Libyalıların refahı için kullanılması gereken petrolün darbeciler tarafından satışına izin verilmemelidir.” değerlendirmesini yaptı.

“DARBECİLERE BIRAKAMAYIZ”

Türkiye’nin hakkın ve haklının yanında olmayı sürdüreceğini kaydeden Erdoğan, “Libya’nın istikrara kavuşması tüm bölgenin faydasınadır. Libyalı kardeşlerimizi asla darbecilerin ve lejyonerlerin insafına bırakmayacağız.Libya’nın meşru hükümetine ve kurumlarına verdiğimiz destek artarak devam edecektir. Berlin sürecinden NATO’ya kadar tüm uluslararası platformlarda sayınSerrac’la birlikte hareket edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“HAFTER’E MÜZAKERE OLANAĞI VEREMEYİZ”

Serrac da açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk halkına, “Türkiye’nin tarihi ve cesur tutumu”ndan dolayı teşekkür ederken şunları söyledi: “Her zaman için askerin despotizm tavrına karşı sert tutumumuz olmuştur. Bize karşı lejyonerler tarafından başlayan bu saldırılardan sonra birkaç saat öncesinde büyük bir başarıyı elde etmiş olduk. Trablus ve çevresinin özgürleşmesini sağladık. Bu zafer hepimizin zaferidir, hakkın batıla olan zaferidir. Bizler mücadeleye devam edeceğiz, bu düşmanı tamamiyle ortadan kaldırılıncaya kadar. Modern demokratik ülkemizi tesis etme yolunda geri adım atmayacağız. Ülkenin geleceğini ve olanaklarını sömürmelerine müsaade etmeyeceğiz. Bu savaş suçlusuyla oturmak ve müzakere etmeyle ilgili her ne kadar bir takım zorlamalar olsa da kendisinin meşruiyetini tanımadığımızı da belirtmekteyiz. Kendisine bundan sonraki süreçte bir müzakere olanağı vermeyeceğiz. Bizim için önemli olan halkın iradesidir.”

Serrac, Libya’nın doğal kaynakları ve insan kaynaklarıyla Türkiye’yle yapıcı işbirliği kurma olanaklarına sahip olduğunu belirtirken, Türk şirketlerini Libya’nın tekrar imarı sürecindeLibya’da görmek istediklerini belirtti.

Serrac’dan çağrı

Serrac, Türkiye ziyareti öncesinde, ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter tarafından kandırılan ve savaşa sürüklenen gençlere de “silah bırakma” çağrısında bulundu. Serrac, ‘savaş suçlusu’ diye nitelendirdiği Hafter tarafından kandırılan ve Libya halkına karşı savaşa sürüklenen gençlere silah bırakma ve meşru yönetime teslim olma çağrısı yaparak, kendilerini dinlemeleri durumunda iyi muameleyle karşılaşacaklarını söyledi.

AŞİRETLERDEN ‘DESTEK’ İSTEDİ

Ülkenin siyasi, toplumsal, kültürel alandaki önde gelenleri ve aşiret liderlerine seslenen Başbakan Serrac, onlardan şiddetin olmadığı, ifade özgürlüğü, diyalog ve sivil devlet ilkelerinin hâkim olduğu bir atmosfer oluşturmalarını istedi. Orduya bağlı “Batı Askeri Bölgesi Ortak Operasyon Birimi” tarafından yapılan yazılı açıklamada, aşiret şeyhleri, kanaat önderleri ile uzlaşma taraftarı kişilere Hafter milislerini batı bölgesinden çıkarma çağrısı yapıldı.

MOSKOVA’YA ZİYARET

Serrac’ın Türkiye’yi ziyaretinden önce Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin Moskova’dan bir açıklama yapılmazken; Lavrov’un Muaytik’e “iş birliği” için Rus tutukluların ivedi salınması şartı öne sürdüğü iddia edildi.

DARBECİ HAFTER MISIR’A GİTTİ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Darbeci Hafter’in de soluğu kendisine destek veren ülkeler arasında yer alan Mısır’da aldığı ileri sürüldü.

Editör: TE Bilisim