Dünyada en kalabalık Müslüman nüfusunun yer aldığı Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya’da Güneş tutulması gözlemlendi. Yerel saatle 10.15’te parçalı olarak başlayan tutulma, 10 yıl sonra gözlenen ilk halkalı Güneş tutulması oldu.

Kuzey Sumatra eyaletinin başkenti Medan’da pek çok camide, Güneş tutulmasının ardından küsuf namazı kılındı. Bu haberle ilgili araştarmalar yapan birçok vatandaş ise Küsuf namazı nedir? sorusuna yanıt aramaya başladı. Bunun yanında ay tutulurken kılınan bir diğer namaz Husuf namazı ve hikmetleri de araştırma konusu oldu. Peki küsuf namazı nedir? Küsuf namazı ne zaman kılınır? Husuf namazı nedir ve ne zaman kılınır? İşte yanıtları:

Kuzey Sumatra eyaletinin başkenti Medan’da pek çok camide, Güneş tutulmasının ardından küsuf namazı kılındı.

Arapça’da güneş tutulması küsuf, ay tutulması ise husuf anlamına gelir. Peygamberimiz (SAV), oğlu İbrahim’in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: “Ay ve güneş, Allah’ın (CC) varlığını ve kudretini gösteren alametlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin” (Buhari, Küsuf, 1, 15; Müslim, Küsuf, 5).

Hz. Peygamber’in (SAV) kendisinin de güneş tutulduğunda mescide giderek namaz kıldığı rivayet edilmiştir (Müslim, Küsuf, 3-5).

KÜSUF NAMAZI NEDİR?

Güneş tutulmasından sonra kılınan nafile bir namazdır. Yaşandığı zaman, Cumayı kıldıran imam, ezansız ve kametsiz en az iki rekat namaz kıldırır. Kıraati gizli veya açıktan olabilir.

HUSUF NAMAZI NEDİR?

Ay tutulmasından sonra kişinin kendi evinde tek başına kıldığı nafile bir namazdır.

KÜSUF NAMAZI İLE İLGİLİ HADİS

Abdullah bin Amr -radıyallâhu anh- şöyle anlatıyor: Peygamber Efendimiz’in (SAV) zamân-ı saâdetlerinde güneş tutulmuştu. Zât-ı Risâletleri kalkıp insanlara namaz kıldırdılar. Kıyâmda o kadar çok kaldılar ki, âdetâ rükûya varmayacak da hep ayakta duracak zannedildi. Sonra rükûya vardılar ve uzun müddet başlarını kaldırmadılar. Arkasından doğruldular, fakat mûtadın üzerinde ayakta durdukları için secde etmeyecekleri intibâını verdi.

Nihâyet birinci secdeye vardılar. Lakin başlarını secdeden hiç kaldırmayacakları zannediliyordu. Daha sonra doğrulup oturdular. Bu oturuşları da uzun sürdü. Mübârek başlarını kaldırmayacakmışcasına kapandıkları ikinci secdeye vardıklarında, acı acı nefes alıp veriyor ve gözyaşları dökerek ağlıyordu:

“Yâ Rabbî! Ben aralarında olduğum müddetçe ümmetime azâb etmeyeceğini bana vâdetmedin mi?! Yâ Rabbî! Onlar sana tevbe ve istiğfâredip yalvardıkları müddetçe ümmetime azâb etmeyeceğin husûsunda bana söz vermedin mi?! İşte bizler kapına geldik senden affımızı diliyor ve sana yalvarıyoruz!”

Bu minval üzere iki rek’at namaz kılıp bitirince güneş bütün parlaklığıyla gözüktü. Arkasından Hz. Peygamber minbere çıkarak ashâbına vecîz bir konuşma yaptı. Konuşmasında Allâh Teâlâ’ya hamd ü senâ ettikten sonra şöyle buyurdular:

“Güneş ve ay Allâh’ın varlık ve birliğine delâlet eden alâmetlerden sâdece ikisidir. Şâyet bunlar tutulursa, duâ edin, Cenâb-ı Hakk’a yönelip ona ilticâ edin, Allâh’ın büyüklüğünü hatırlayın, namaza durup Allâh’ı zikretmeye koyulun ve sadaka verin…” (Bkz. Buhârî, Küsûf, 2, 4)

KÜSÛF VE HUSUF NAMAZLARI NASIL KILINIR?

İki 2 Rekatlık Küsûf ve Husuf Namazları:

1. rekat

“Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Küsûf veya Husuf Namazı namazı kılmaya” diye niyet ederiz

“Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

Sübhaneke’yi okuruz

Euzü-besmele çekeriz

Fatiha okuruz

Kur’an’dan bir sure okuruz

Rüku’ya gideriz

Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz

2. rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha okuruz

Kur’an’dan bir sure okuruz

Rüku’ya gideriz

Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

“Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Editör: TE Bilisim