Furkan Benli-İstanbul

Libya’daki Tacura Belediyesi, bölgedeki büyük bir caddenin adını “Kanuni Sultan Süleyman” olarak isimlendirme kararı aldı.

Belediye Başkanı Hüseyin bin Atiyye, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, coğrafi konumu itibariyle başkent Trablus’u koruma ve himaye etme özelliğine sahip Tacura bölgesinin, stratejik önemine dikkat çekerek, Kanuni Sultan Süleyman’ın Trablus’u İspanyolların işgalinden kurtarması dolayısıyla caddeye bu ismin verildiğini söyledi.

Kanuni Sultan Süleyma’nın Libya’da isminin verildiği cadde.

SUUDİLER DEĞİŞTİRMİŞTİ

Öte yandan bugün Suudi Arabistan medyasında yer alan haberlere göre, Riyad yönetimi “Kanuni Sultan Süleyman” adını taşıyan caddenin ismi değiştirmişti.

Riyad Belediyesi ise caddeden “Kanuni Sultan Süleyman” isminin neden kaldırıldığını ve yerine hangi ismin konulacağı hakkında açıklama yapmayarak cadde isminin değiştirildiği bilgisini paylaşmıştı.

Riyad Belediyesinin Kanuni Sultan Süleyma’nın ismini kaldır caddeden kaldırdığı an.

OSMANLI’YA İŞGAL İFTİRASI

Suudi Arabistan, geçtiğimiz sene okullarda müfredat değişikliğine gitmişti. Tarih dersleri müferdatında Suudiler, Osmanlı İmparatorluğu döneminin Arap yarımadası için “işgal dönemi” olarak işlenmesine karar vermişti.

Cemal Kaşıkçı katliamından bir süre sonra alınan karar hakkında Suudi prens Saddam bin Halid El-Suud “Yeni eğitim müfredatı dedelerimizle savaşmış olan ve tarihte hilafeti simgelediği söylenen işgalci Osmanlı Devleti’nin gerçek yüzünü ortaya çıkararak her şeyi yoluna koymuştur. Bütün vatandaşlarımızı sevindiren bu değişikliğe sebep olan eğitim bakanlığımıza ve Dr. Hamad El-Şeyh’e teşekkür ediyoruz.” açıklamasını yapmıştı. Bu sözleriyle Osmanlı hilafetini kabul etmediğini açıkça ifade eden Suudi prens, tarihi kayıt ve vesikaları da adeta yok saymıştı.

Editör: TE Bilisim