Zeytinyağlı ya da etli; damak çatlatan dolma tarifleri denilince Anadolu’nun birbirinden lezzetli çeşit çeşit sebzelerle hazırlanan muhteşem ve kolay yemek tariflerinden biri olan Erzurum soğan dolması tarifinin detaylı anlatımına yazımızda yer vereceğiz. Bugün (2 Kasım 2020 Pazartesi) Kanal D’nin sevilen yemek ve eğlence programı Gelinim Mutfakta yarışmacılarının da hazırladığı Erzurum soğan dolması tarifi, en çok araştırılanlar listesinde yerini aldı. Peki, Gelinim Mutfakta Erzurum soğan dolması nasıl yapılır? İşte malzemeleri ve yapılışıyla en kolay Erzurum soğan dolması tarifinin detayları…

Erzurum soğan dolması tarifi malzemeleri

6-7 adet iri kuru soğan

2 diş sarımsak

Yarım kilo orta yağlı kıyma

1 çay bardağı pirinç

1 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı

2 yemek kaşığı tereyağı

Tuz

Karabiber

Pulbiber

Bir tutam kuru reyhan

Erzurum soğan dolması nasıl yapılır?

Erzurum soğan dolması hazırlamak için önce soğanların bir tanesi harç için doğranmak üzere bir kenara ayrılır.

Kalan 5 soğanın başları kesilip dış kabukları temizlenir. Bir tarfından dikey olarak yarıya kadar kesilir. Arası açılmadan tuzlanır ve az suda kısık ateşte, soğanlar kesilen yerden ayrılıncaya kadar haşlanır. Haşlanan soğanlar alınarak her katı yırtılmadan yaprak yaprak birbirinden ayrılır.

Öte yanda harç için ayrılan soğan yemeklik küçük küçük doğranır, bir tencerede pembeleşinceye kadar kavrulur. Ocağı kapatıp pirinç, kıyma, sarımsak, salça, tereyağı, reyhan, karabiber, pulbiber ve tuz bir çay bardağı su ile birlikte karıştırılarak damak zevkinize göre dolma iç harcı hazırlanır.

Hazırlanan harçtan, soğanın büyük yapraklarının içine konularak sarılır. Tencereye dizilir. Çok az su konularak kısık ateşte suyunu çekip içindeki yağı salıncaya kadar pişirilir.

Birkaç saat dinlendirdikten sonra servis edilir.

Afiyet olsun!..

Editör: TE Bilisim