Törene katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tünel açma makinesi olan “Köstebek” adlı makinelerin çok önemli olduğunu belirterek, “Dünyada ‘bu alanda üretim yapan, küresel rekabette ben de varım.’ diyen 8 ülkeden birisiyiz. Rakiplerin hepsi gelişmiş ülkeler.” dedi

Son dönemde ülkemizde üretilen pek çok teknolojik cihaz ve araç var. Bunların en sonuncusu da E-Berk AŞ’nin TÜBİTAK desteği ile ürettiği ve ‘Zemin Denge Basınçlı Tünel Açma Makinesi EPB TBM’ adı verilen araç. Halk arasında daha ziyade köstebek olarak bilinen bu araç, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen törenle üretim bandından indirilirken, törene katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da açıklamalarda bulundu.

Bakan Varank yaptığı açıklamada, Avrasya Tüneli, Ovit Tüneli ve sulama tünelleri gibi tünellerin önemine değindi. Bu yatırımların gerçekleşmesi için en önemli şeyin makine farkı olduğunu belirten Bakan, “Köstebek olarak da adlandırılan tünel açma makineleri çok önemli. Dünyada ‘bu alanda üretim yapan, küresel rekabette ben de varım.’ diyen 8 ülkeden birisiyiz. Rakiplerin hepsi gelişmiş ülkeler.” ifadesini kullandı. %54 yerlilik oranına sahip makinenin Türk mühendisler tarafından yapıldığını ve TÜBİTAK TEYDEB desteği ile üretildiğini söyledi. Varank:

“Katma değer oluşturan, istihdam sağlayan ve üretmek isteyen herkesin yanındayız. Fikirden başlayıp ürünün piyasaya arz edilmesine varıncaya dek pek çok desteğimiz bulunuyor. E-Berk de sunduğumuz desteklerden en iyi şekilde faydalandı. Stratejik yatırım ve bölgesel yatırım teşviklerimizle firmanın yaklaşık 80 milyon liralık yatırımını destekledik. Firmanın 2 projesi TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanırken, KOSGEB de kendilerini yalnız bırakmadı” dedi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise makinenin stratejik önemi olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu makinelere daha çok ihtiyaç duyduğunu söyledi. Özdebir, 2023 Sanayi ve Teknoloji hedefleri için de “Bugün sanayi odası başkanı olarak şunu söylemeliyim, belgede bugüne kadar gördüğüm ve duyduğum en doğru hedefler konmuş, en doğru araçlar önerilmiş. Ama işimiz çok fazla, sanayinin GSMH’daki oranın düşmesiyle beraber mevzi kaybetmiş ülkemizin üretim gücünü katlanarak artırabilmesi açısından gerek politika, gerek araçlarıyla beraber son derece önemli bir belge.” dedi.

Editör: TE Bilisim