İsrail’in, işgal altındaki Batı Şeria’nın güneyinde bulunan El Halil’de “Yahudi mahallesi kurulması” projesi nedeniyle Filistinliler kentte genel grev başlattı.

HAREM-İ İBRAHİM CAMİİ’Nİ KORUYUN ÇAĞRISI

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih’in çağrısı üzerine El Halil’deki devlet daireleri ve eğitim kurumlarının yanı sıra özel işletmeler ve dükkanlar da kepenk kapattı. Fetih Hareketi ayrıca Filistinlilerden vakit namazlarını El Halil’deki Harem-i İbrahim Camii’nde kılmalarını ve İsrail’in Yahudileştirme politikalarına karşı camiyi korumalarını istedi.

ABD FİTİLİ YAKTI, SİYONİSTLER HAREKETE GEÇTİ

İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, 1 Aralık’ta El Halil’de yeni bir Yahudi mahallesi kurulması projesine onay vermişti. Bennett’in onayladığı projeye göre söz konusu mahallenin, El Halil’in merkezinde 1994’teki El Halil katliamı sonrası İsrail tarafından kapatılan El-Cümle (El-Hisbe) Çarşısı’na kurulacağı belirtilmişti.

Bu adımın ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 18 Kasım’da yaptığı “işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmedikleri” şeklindeki açıklamasından sonra gelmesi dikkati çekmişti.

TRUMP’LA BİRLİKTE İŞGAL HIZ KAZANDI

Tel Aviv yönetimi, Donald Trump’ın ABD Başkanı olarak göreve başladığı 2017’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs’teki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesine hız verdi. İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’da 252, işgal altındaki Doğu Kudüs’te de 13 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Buralarda 600 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor. İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail’in “1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yasa Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi” nedeniyle Nisan 2014’te durmuş ve bütün çabalara rağmen yeniden başlatılamamıştı.

EL HALİL CAMİİ KATLİAMI

İsrail’in 1967 yılından beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria’nın El Halil kentinde bulunan cami, 25 Şubat 1994’te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve yeniden açıldığında ise yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde ikiye bölünmüştü.

Tarihe “El Halil Camisi (Harem-i İbrahim) Katliamı” olarak geçen saldırıda 29 Filistinli şehit olmuş, 150’den fazla kişi yaralanmıştı.

Editör: TE Bilisim