Emekli maaşı ne kadar olacak? 9 milyonu aşan emekli vatandaşın sorduğu bu soru yanıt beklemeye devam ederken Merkez Bankası’nın ekonomistlerle yaptığı ankete göre, 2019 Tüketici Fiyat Endeksi’nin yüzde 12.69 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda emeklilere de yapılacak zam oranının 7.3 civarında olması bekleniyor. Buna göre 2000 öncesi emekli olan SSK’lıların en düşük emekli maaşının 2.127 TL olması bekleniyor.

Bu veriler ışığında yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi 2020 Ocak ayında yapılacak zam oranını beklemeye koyuldu. Peki, emekli maaşı ne kadar olacak? İşte 2020 En düşük ve en yüksek zamlı emekli maaşı listesi ve dahası…

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Emekli maaşları, 2019’un ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında artırılacak. Merkez Bankası’nın ekonomistlerle yaptığı son beklenti anketi bu konuda önemli ipucu veriyor. Buna göre 2019’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 12.69 seviyesinde gerçekleşecek.

Buna göre 2019’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 12.69 seviyesinde gerçekleşecek. Bu durumda da 2019’un ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon, yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 7.3 olacak.

2020 EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK ZAMLI EMEKLİ MAAŞI NEDİR?

Anket sonucu tahminler gerçekleşirse halen en düşük esnaf emeklisi aylığı bin 675 lira. Bu maaş Ocak zammı yüzde 7.3 olursa bin 797 liraya çıkacak. Bağ- Kur tarım emeklilerinde bin 249 lira olan en düşük aylık da bin 340 lirayı bulacak.

SSK’lılarda en düşük maaş ise 2000’den önce emekli olanlarda bin 982 liradan 2 bin 127 liraya, 2000’den sonra emekli olanlarda bin 181 liradan bin 268 liraya yükselecek..

3 OCAK KİLİT TARİH

Geçtiğimiz Temmuz’da maaşları 2019’un ilk yarısında gerçekleşen enflasyon kadar yani yüzde 5.01 artırılan SSK ve Bağ-Kur emeklileri; kesin zam oranını 3 Ocak’ta öğrenecek, aynı ay içerisinde de zamlı maaşlarını cebine koyacak.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istediğinizde e-Devlet üzerinden giriş yaparak SGK’yı seçebilir ve ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz. Bunun için e-Devlet şifrenizin olması yeterli olacaktır. E-Devlet şifreniz yoksa PTT üzerinden alabilirsiniz. Ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istediğinizde sigortalı çalışma gün sayınızı sisteme girmeniz yeterli olacaktır. Daha sonra hangi tarihte hangi şartlar içerisinde emekli olacağınızın bilgisi size sunulur.

4A EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Emekli maaşı hesaplama 4A, yani eski ismiyle SSK için e-SGK sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Bu sorgulamanın yapılabilmesi için “https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/servlet” adresine giriş yapılması, açılan sayfadaki bilgiler doldurulduktan sonra ‘Sorgula’ seçeneğine tıklanması gerekmektedir.

4B EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yeni ismiyle 4B, eski ismiyle BAĞ-KUR olan sosyal güvenlik statüsü için emekli maaşı hesaplama işlemleri online olarak E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. 4B için ne kadar emekli maaşı alırım E-Devlet sorgulaması için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

Sorgulama ve hesaplama işlemi için öncelikle “https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-hesaplama” adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Adrese giriş yaptığınızda açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneğini tıklamalısınız.

Tıklama işleminden sonra E-Devlet kapısının kimlik doğrulama sayfasına yönlendirileceksiniz. Kimlik doğrulama işlemi için E-Devlet şifresi ve T.C kimlik numaranızı kullanmanız gerekmektedir. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden alabilir ya da alternatif kimlik doğrulama seçeneklerini kullanabilirsiniz.

.

Editör: TE Bilisim