Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uzay-Uçak Yüksek Mühendisi Dr. Rıza Haluk Kul, yaşanan üzücü kazaya ilişkin Diriliş Postası muhabirine açıklamalarda bulundu. Uçuş veri kaydedicisi, uçuş ses kaydedicisi ve uçuş radar kayıtlarına bakıldığında aktif hataların neler olabileceğinin anlaşılabileceğini bildiren Uzay-Uçak Yüksek Mühendisi Kul, Sabiha Gökçen’de yaşanan uçak kazasına yönelik şu ifadeleri kullandı:

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uzay-Uçak Yüksek Mühendisi Dr. Rıza Haluk Kul

“Uçak olması gerekenden daha fazla piste yaklaşmış olabilir. Ki burada beklenen değer 140 knot’tır. 250/260 km/saat mertebesinde olabilir. Tabii uçağın yükü ve kalan yakıtıyla alakalıdır. Bir başka ihtimal uçak, yüksek hızla beraber pistin başına değil pistin ortasına teker koymuş olabilir. Üçüncü bir ihtimalse uçağın olması gerekenden daha dik bir açıyla inişi yapmış olması kazaya neden olabilir. Uçak pist başına geldiğinde dikey bir rüzgâr aldığında uçağın dengesi bozulmuş olabilir. Uçak piste teker koyma işlemini ortadan gerçekleştirip durumsal farkındalığı tam toparlayamamış olabilir. İnişi iptal edip tekrar kalksak mı diye düşünmüş olabilir.”

Pilotlara soruşturma

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda dün meydana gelen uçak kazası ile ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, iki pilot hakkında birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmalarına neden oldukları gerekçesiyle taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan soruşturma başlattı. Yürütülen soruşturma kapsamında, 2 kule görevlisi ile 2 meydan çalışanının emniyette tanık sıfatıyla ifadelerine başvuruluyor. Ayrıca kaza öncesinde pisti pas geçen 2 uçağın pilotunun da tanık sıfatıyla bilgisine başvurulacağı öğrenildi.

Pistteki ıslaklık sonucu uçak sert iniş gerçekleştirmiş olabileceğine değinen Uzay-Uçak Yüksek Mühendisi Kul, “Uçak duramamış. Neticede bu kaza kırım meydana geldi. Bu bir düşme değildir” dedi.

HAVACILIKTA ÜRETİM/KORUMA DENGESİ

Uzay-Uçak Yüksek Mühendisi Haluk Kul, havayolu şirketlerinin maliyeti düşünerek pisti geçtikleri takdirde pilotlardan prim kesintisi yaptığı iddiasına ilişkin soruya “Burada üretim ve koruma ön plana çıkıyor. Çok fazla koruma yaparsan hiç risk almazsın bu durumda üretim yapmazsın, para kazanamazsın. Sadece para kazanmak için üretim yapıp korumaya bakmazsan da o zaman da kazalar meydana gelir. Bu ince ayarda emniyet yönetim sistemi yürütülmelidir” cevabını verdi.

Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Editör: TE Bilisim