Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

Türkiye, Libya’daki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yürüttüğü ortaklık, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı rahatsız etmeye devam ediyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın önceki gün gerçekleştirdiği Libya ziyaretini yankıları sürüyor. Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in Güvenlik, Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası kapsamındaki ziyareti, Yunan ve Rum medyası tarafından “Türkiye’nin güç gösterisi” temasıyla işlendi. Akar’ın “Bölgede tek taraflı yapılmaya çalışılan hiçbir şey hayata geçmez ve barışa hizmet etmez” söylemi de mercek altına alındı.

Akar’ın böylesine güvenli bir şekilde konuşmasının altında yatan sebebin Libya’da daimi askeri üs kurmak üzere oldukları yazıldı.

“Türkler Libya’yı da KKTC’ye çevirmek üzereler. Bunların hepsi gözümüzün önünde gerçekleşiyor” dendi. Yunan sosyal medyası ise Yunanistan’ın darbeci general Hafter’e destek verme konusunda başından beri etkisiz kaldığı eleştirisini yeniden gündeme getirdi.

MISIR SÖZDE ANLAŞMAYI ONAYLADI

Darbeyle yönetimi eline alan Sisi rejiminin kontrolündeki Mısır Meclisi, Yunanistan ile yapılan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını onayladı. Anlaşmanın iki taraf arasındaki deniz yetki alanlarını kısmen belirlediği, ileride yapılacak görüşmeler neticesinde bu sınırların tamamının belirleneceği kaydedildi. Atina, 9 Haziran’da İtalya, 7 Ağustos’ta da Mısır ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmaları yapmıştı.

MİÇOTAKİS’E TÜRKİYE ELEŞTİRİSİ

Bu arada Yunan Parlamentosu’nda 9 milletvekili bulunduran muhalefet partisi 25’inci Gün’ün lideri eski maliye bakanı Yanis Varufakis, Başbakan Kyriakos Miçotakis’in Doğu Akdeniz politikasını eleştirdi.

Facebook sayfasından bildiri yayınlayan Varufakis, “İsrail ve (Güney) Kıbrıs ile imzalanan ortaklık anlaşmaları ve Mısır ile yapılan MEB anlaşması ülkemizin çıkarına değil. Tamamen Türkiye’nin elini güçlendiren anlaşmalar. Bölgede barışı destekleyen ve doğal kaynakların adil paylaşımını hedefleyen bir anlayış yerine Avrupa Birliği’nin bize dayattığı politikaları seyrediyoruz” ifadeleriyle iktidara yüklendi.

Editör: TE Bilisim