Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Cumhurbaşkanlığı Sırp Üyesi Dodik, Dayton’un pozisyonu tekrar sağlanmadığı sürece önümüzdeki yaza kadar Bosna Hersek diye bir devletin kalmayacağını ifade etti.

Sırp Cumhuriyeti’nin ayrılma yolunu aldığını ve bunun geri dönüşü olmadığını belirten Dodik, “Bunu yapacağız ve ne ABD ne de başka kimse bizi durduramaz. Dayton Anlaşması’nın, her şeyden önce uluslararası faktörün müdahalesiyle bozulduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dodik, Sırp Cumhuriyeti’nin bu sorunu ne kadar ciddiye aldığını zaman göstereceğini sözlerini ekledi.

İKİ SEÇENEK MEVCUT

Srpska’nın biri barış içinde kaybolmalarına ve Saraybosna’daki uluslararası toplum ve Boşnak tarafının yarattığı bir çeşit paketin bir parçası olmalarına izin veren iki seçeneğe sahip olduklarını vurgulayan Dodik, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk aşamada bu, bir çözüme ulaşmayı amaçlayan üst düzey temsilciler aracılığıyla yapılacak ve şimdi bunu bir hukukun üstünlüğü olduğu gerekçesiyle savunmak isteyen Anayasa Mahkemesi aracılığıyla yapıyorlar. Hukukun üstünlüğü için olsaydı, yabancılar ve büyükelçiliklerin müdahalesi olmazdı.”

BELGRAD DA REFERANDUMA KARŞIYDI

Bilindiği gibi, ayrılıkçı söylemleriyle bilinen Sırp lider Dodik ise 25 Eylül 2015 tarihinde entite sınırları içinde bir referandum yapmış ve referandumda oy kullananların yüzde 99’u 9 Ocak’ın Sırp Cumhuriyeti (Republika Sırpska) Günü olarak kutlanması yönünde oy vermişti.

AB referanduma karşı çıkarken, Belgrad’daki Sırp hükümeti referandum öncesinde Bosnalı Sırp referandumunu desteklemediğini de açıklamıştı.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Editör: TE Bilisim