Haziran, temmuz, ağustos aylarında bol bol kabak çiçeklerinin açmasıyla kabak çiçeği dolması tarifi en çok tüketilen lezzetlerden biri haline geldi. Oldukça bereketli olan kabak çiçeği, her gün toplansa da akşam saatinde köklere su verilmesiyle ertesi sabah yeniden onlarca çiçek veriyor. Bu çiçeklerin sabahın erken saatlerinde (8-10 arası) güneş yükselip yakmadan taze açmış henüz diri görünümdeyken toplanmasıyla hazırlanan Kabak Çiçeği Dolması, Ege ve Akdeniz başta olmak üzere Anadolu’nun her köşesinde sevilerek tüketilen zeytinyağlı yemek tarifleri arasında yer alıyor. Çiçekleri toplarken dikkat edilmesi gereken nokta ise, ‘sebzesiz’ kabak çiçeklerinin seçilmesi. Eğer bahçenizden toplama imkanınız yok ve semt pazarından alacaksanız, sarı renginin capcanlı olmasına, yapraklarının yaralanmamış ve solup kapanmamış olmasına dikkat etmelisiniz.

MasterChef Türkiye yarışmasında da hazırlanan bu enfes lezzeti denemek isteyenler için Çiçek dolması tarifi ve malzeme listesine yazımızıda yer verdik. Kabak çiçeği dolması nasıl yapılır? Kolay anlatımıyla… Püf noktaları ve yapılışını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Çiçek dolması tarifi! Kabak çiçeği dolması tarifi nasıl yapılır?

Yazın her gün yeniden açan kabak çiçekleriyle yapılan bu lezzetli dolmanın tarifi MasterChef Türkiye yarışmasında da hazırlanmasıyla sıkça araştırılır oldu. İşte enfes bir çiçek dolması için gereken bilgiler!..

Unutmayın! Çiçek dolması, her ne kadar görünüşte birbirine çok benzese de bal kabağı çiçeklerinden değil diğer sebze olarak dolmasını ve tuzlu yemek çeşitleriyle bilinen türdeki kabağın çiçeklerinden hazırlanır.

Kabak çiçeği dolması tarifinin yapımı için gerekli malzeme listesi;

-40 adet kabak çiçeği

-3 adet orta boy kuru soğan

-1 çay bardağı zeytinyağı

-1 adet orta boy domates

-2 su bardağı pirinç

-Yarım su bardağı sıcak su

-Yarım demet dereotu

-Yarım demet maydanoz

-Bir tutam reyhan

-1 çay kaşığı tarçın

-1 limonun suyu

-1’er yemek kaşığı ev yapımı domates ve biber salçası

-2 yemek kaşığı nar ekşisi

– Tercihe bağlı olarak 1 nohut tanesi kadar limon tuzu (2 kaşık suda eritilmiş)

-3 tatlı kaşığı kuru nane

-3 çay kaşığı tuz

Yemek tarifleri haberlerine ve birbirinden güzel lezzet seçeneklerine “dirilispostasi.com/yemek-tarifleri”bu bağlantı üzerinden erişebilirsiniz.

Kabak çiçeği dolması nasıl yapılır?

Kuru soğanları ince ince doğrayın. Ortadan ikiye kesip uç kısımlarını aldığınız domatesleri rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Dereotu yapraklarını incecik kıyın. Tek tek topladığınız ya da semt pazarlarından satın aldığınız kabak çiçeklerinin uç kısımlarında bulunan yeşil kısımları tek tek çıkartın.

Çiçeklerin içinde bulunan sarı kısımları dikkatli bir şekilde alın. Yapraklara zarar vermemeye dikkat edin.

Zeytinyağının yarısını geniş bir tencereye alıp hemen eklediğiniz kuru soğanları dirilikleri gidene kadar kavurun. Pirinçleri yıkayıp fazla sularını süzdükten sonra tencereye alın, şeffaf bir görünüm kazanana kadar soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin.

Rendelenmiş domatesi katıp karıştırın. Taze çekilmiş tane karabiber, tuz, kuru nane ve diğer tüm malzemeleri ekleyip biraz kavurun. Sıcak su ilavesiyle kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmesi ve soğuması için kısa süre dinlendirip kıyılmış dereotuyla harmanlayın.

Hazırladığınız dolma harcından azar azar alıp çiçeklerin iç kısımlarını doldurun. Çiçekleri, üst kısımlarından içe doğru katlayıp katlama yeri altta kalacak şekilde tencereye yerleştirin. Kalan zeytinyağını üzerlerine gezdirip dolmaların yarısına gelecek kadar kaynatılmış sıcak su ekleyin.

Ağırlık yapması için; bir kapak kapatıp kısık ateşte, kapağı kapalı tencerede, kontrollü bir şekilde pişmeye bırakın. İsteğinize göre limon dilimleri eşliğinde ılık ya da soğuk olarak servis edin.

Afiyet Olsun!..

Editör: TE Bilisim