Son Başbakan ve Meclis eski Başkanı Binali Yıldırım, Kıbrıs’ta, ‘Kıbrıs meselesi’ diye bir sorun olmadığını söyledi. Aynı zamanda “AK Parti İzmir Milletvekili” de olan Yıldırım, Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz arama sondaj faaliyetleri hakkında, “Kıbrıs sorunu yoktur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. KKTC, Akdeniz’in teminatıdır.

Arkasında da dağ gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti vardır” dedi. KKTC’de bir dizi temaslarda bulunan Yıldırım, Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi Yeni Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşma yaparak, “100 yıl önce karşımıza çıkan kimlerse, bugün Doğu Akdeniz’de karşımıza çıkanlar aynıdır. Bunlar değişmiyor. Rumlar uluslararası hukuku yok sayarak, Kıbrıs’ın tamamının hak ve hukukunu kendinde görüyor. Bu, kabul edilemez. Kıbrıs meselesi diye bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“FEDERATİF YAPI GERÇEKÇİ DEĞİL”

‘Türkiye’de ne varsa KKTC’de de olacak’ diyen AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, “Kıbrıs meselesi diye bir sorun yoktur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. Bu kadar basit… KKTC, Akdeniz’in teminatıdır. Arkasında dağ gibi Türkiye Cumhuriyeti vardır. Türkiye olarak, Kıbrıs’taki halkımızın haklı mücadelesini sonuna kadar savunacağız” dedi. Kıbrıs’ta federal çözüm modelinin gerçekçi olmadığına işaret eden Yıldırım, “Kim ne derse desin, Kıbrıs’ta artık federatif bir yapı, pek gerçekçi değildir. Tek gerçek var, iki tane kurucu millet vardır. Bu iki kurucu millet kendi kararını verdi, yoluna devam edecek. Kalıcı barışın başka yolu yoktur” diye konuştu. 12 yıllık bakanlık dönemi, Başbakanlığı’nda aynı anlayışla hizmet ettiğine dikkat çeken Yıldırım, “Türkiye’de olanların, KKTC’de de olmasına çalıştım” dedi.

“KKTC-Türkiye ayrılmaz bütün”

27. Başbakan, Meclis eski Başkanı Binali Yıldırım, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı kast ederek, bazı konuşmaların kendilerini üzdüğünü ifade etti. Yıldırm, Türkiye’nin verdiği mücadele hakkında konuşurken, “Mutlaka söylemlerin iyi ve doğru seçilmesi gerekir” dedi. Türkiye ile KKTC’nin bir ve beraber olacağını kaydeden Yıldırım, “Fitneye, nifak ve fesata fırsat vermeyeceğiz. Şimdi ‘Z Kuşağı’ gençler var. Gençler, geleceğimiz… Ne yazık ki gençlerimiz, 1960’lı ve 1970’li yılları yaşamadılar. Onlara daha çok anlatacağız geçmişi… Geçmişi öğrenmeden, acıları bilmeden geleceği inşa etmek imkânsızdır” şeklinde konuştu. Akıncı, Kıbrıs’ın sorununu Türkiye’nin değil; Kıbrıslılar’ın çözmesi gerektiğini söylemişti.

Editör: TE Bilisim