Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

ABD’nin Türkiye’ye ‘nefes alma’ mesafesindeki “Dedeağaç” kentine kurduğu üs ve yaptığı askeri yığınak, Yunanistan’a Ankara karşısında güven veriyor. ‘Türkler’i seçen Almanya’ya karşı Amerikan desteği arkamızda’ algısı, Komşu kamuoyunda gittikçe güçleniyor.

ATİNA’NIN SAVRULUŞU

Türkiye karşısında her türlü ittifakı deneyen Yunanistan, ABD ile işbirliği yaptı. Edirne sınırına 60 kilometre mesafedeki Dedeağaç’a yüklü miktarda askeri yığınak yapan ABD, hem Rusya’ya hem de Çin’e karşı üstünlük arıyor. Atina ise AB’de bulamadığı Türkiye düşmanlığında “menfaat” kovalıyor.

ALMANYA’YA “TEPKİ” VAR

Rusya ve Çin, ABD’nin hedefleri arasında yer alırken; Yunanistan’ı ilgilendiren kısmı ise Türkiye karşısında, Edirne sınırının yanı başındaki ABD’nin güvencesini hissetmek… Yunan kamuoyunda ‘Türkiye’yi müttefik gören Almanya’ya karşın, AB’nin olmasa da ABD’nin desteği arkamızda’ algısı güçleniyor.

ASIL HEDEF: ERDOĞAN

ABD’nin de Türkiye üzerinde planları var. ABD’nin hedefinin Dedeağaç’tan Boğazlar’ı gözetlemek olduğu değerlendiriliyor. ABD’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘tehdit’ olarak

gördüğü biliniyor. Yunanistan da ‘Türkiye karşıtı’ politikalarında aslında buna güveniyor.

Yunanlar’ın güvencesi Amerikan ‘askeri üssü’

Türkiye karşısında her türlü ittifakı deneyen Yunanistan, ABD ile çok önemli bir iş birliğine imza attı. Türkiye sınırına sadece 60 kilometre mesafedeki Dedeağaç şehrine yüklü miktarda askeri yığınak yapan ABD, burayı hem Rusya’yı Karadeniz’de kıskaç altına alarak Ege ve Akdeniz’de güçlenmesini önlemek için hem de Yunanistan’ın en büyük limanı olan Pire Limanı’nın hisselerinin yüzde 67’sini 2016’da satın alan Çin’e karşı kullanmak istediği biliniyor. Avrupa ticaretine girişini Yunanistan üzerinden gerçekleştirmek isteyen Çin, Avrupa Birliği üzerinde nüfuz elde etmeye çalışarak buradaki etkisini artırma hedefindeydi…

ABD’nin Dedeağaç’a askeri yığınak ve kurduğu üssün ana hedeflerinden biri ‘Çin’ tehdidiyle mücadele etmek. Rusya ve Çin, ABD’nin hedefleri arasında yer alırken; işin Yunanistan’ı en

çok ilgilendiren kısmı ise Türkiye karşısında, Edirne sınırının yanı başındaki ABD’nin güvencesini yanına hissetmek…

Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşması ve S-400 Hava Savunma Sistemleri’ni Moskova’dan alması sonucu, Yunanistan’ın önemi Amerikalılar için ‘iyice’ artmıştı.

ASIL HEDEF: ERDOĞAN

Bu durum, Yunan kamuoyunda ‘Türkiye’yi müttefik olarak gören Almanya’ya karşın, ABD’nin desteği arkamızda’ algısını güçlendiriyor. Nitekim; ABD’nin de Türkiye üzerinde planları var. ABD’nin bir hedefinin de Dedeağaç üzerinden Türk Boğazları’nı gözetlemek olduğu değerlendiriliyor. ABD’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tehdit diye değerlendirdiği herkes tarafından bilinen bir gerçek durumunda…

Uzun süredir Dedeağaç’taki limanı, ‘askeri kullanım’ için açmak ve genişletmek üzere çalışmalar yürüten Amerikalılar, yeni nesil radar sistemi kurma kararı almıştı. ABD Ordusu, geçtiğimiz aylarda bölgeye yüzlerce zırhlı araç ve asker konuşlandırmıştı.

YÜZDE 67’LA İNCE MESAJ

Kathimerini Gazetesi’nin haberine göre, Amerikan şirketleri olan ONEX ve Black Summit Financial Group, Dedeağaç Limanı hisselerinin yüzde 67’sini ve Kavala’daki Filippos B Limanı’nı almak için teklifte bulundu. Amerikalılar’ın ‘yüzde 67’ hisse teklifi, Çin’in 2016’daki hamlesine mesaj olarak görülüyor.

Editör: TE Bilisim