Bilim adamları Güneş’te daha önce görülmemiş ve Mars gezegeni büyüklüğünde bir lekenin Dünya’ya döndüğünü açıkladı. Bu durumda meydana gelecek Güneş patlamalarının ise Dünya’yı önemli ölçüde etkileyebileceği bilinirken her geçen gün büyüyen bu lekenin yol açacağı sonuçlar merakla araştırılmaya başlandı. Peki, açıklamaların ardından gündem olan ve sosyal medyada çok konuşulan Güneş patlaması nedir, Güneş patlaması ne zaman olacak? Soruların yanıtı haberde…

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

ABD’li astronom Martin Wise, Güneş’te daha önce görülmeyen esrarengiz bir leke gözlemledi. Bilim adamları ise Kızıl Gezegen büyüklüğündeki söz konusu lekenin Dünya’ya döndüğünü açıkladı.

Uzmanlara göre, AR2770 ismindeki bu leke, patlayabilir ve gelecek birkaç gün içinde elektromanyetik sistemlerde önemli sıkıntılar yaşatabilir.

Bilim adamlarına göre 11 yıllık yeni elektromanyetik aktivite dönemi Solar Cycle 25’in bir üyesi olan AR2770 üzerinde şimdilik ufak patlamalar meydana geliyor. Bu patlamalar ile AR2770, Dünya atmosferine küçük dalgalar gönderiyor. Yani henüz ciddi hasar boyutunu tarif eden ‘katil’ boyutunda bir patlama oluşmuş değil. Fakat büyük bir patlama yaşanma ihtimali oldukça yüksek.

Olası büyük patlamada ise Dünya’daki birçok elektromanyetik sistemin devre dışı kalması söz konusu. Üstelik lekenin gün geçtikçe büyüdüğü hesaba katılırsa bunun Dünya’daki elektronik hayatı etkileyen bir patlamaya sebep olması çok da uzak görünmyor. Hatta yaşanacak bir patlamadan Dünya yörüngesindeki uydular ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotlar dahi etkilenebilir deniliyor.

Güneş patlaması; Güneş lekelerini oluşturan manyetik ilmek üzerindeki plazmanın, manyetik konfigrasyon değişimi nedeniyle ani olarak salınmasıyla meydana gelir.

Güneş patlamaları, Güneş’te gerçekleşen şiddetli patlamalara denilir. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde 1 milyon km/saat hızla hareket ederler.

Yeni Güneş lekesi, ABD’nin Florida eyaletinde gözlem yapan amatör gökbilimci Martin Wise tarafından tespit edildi. Trenton’dan görüntü alan amatör astronom Martin Wise tarafından gözlemlendi. Ardından bilim insanları harekete geçti.  Space Weather’ın raporlarına göre, AR2770’in, Dünya atmosferine küçük iyonlaşma dalgaları gönderiyor. Bununla birlikte, lekenin alanı büyüyor ve gelecek günlerde daha yoğun Güneş patlamaları üretebilme ihtimali bulunuyor.

GÜNEŞ PATLAMASININ SONUÇLARI NELERDİR?

Güneş patlamaları nedeniyle açığa çıkan enerji, dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer.

NASA’dan yapılan bilgilendirmeye göre, Güneş patlamaları, güneş lekelerinin yakınında manyetik alan hatlarının dolaşması, kesilmesi veya yeniden düzenlenmesinden kaynaklanan ani bir enerji boşaltımınn gerçekleşmesiyle oluşuyor.

Ardından Güneş’ten gelen bu yüksek enerjili parçacıklar, Dünya’nın atmosferine girdiğinde manyetik kutup noktaları üzerinde aurora adı verilen ışık olaylarını meydana getiriyor.

Bu esnada radyo iletiminde aksaklıklar, uyduların elektronik devrelerinde birtakım hasarlar, elektrik iletim hatlarında bozulmalar ve kimi zaman şehir elektriğinde kayıplar da görülebiliyor.

Öte yandan bu patlamalar, yörüngede bulunan uydular ve astronotlar için oldukça büyük bir risk oluşturuyor. Kozmik dalgaların şiddeti özel hava balonları ile ölçülüyor. Dalgalar, Dünya’nın atmosferine temas ettiğinde, bu balonlar sayesinde frekeansların boyutu da ölçülebiliyor.

Editör: TE Bilisim